Rahapula koettelee pienyritysten maksukykyä

Yritysten rahoitusvaikeudet viivyttävät laskujen maksamista. Kasautuneet saatavat voivat koitua yrityksille kohtalokkaiksi. Maksuvaikeudet ovat lisääntyneet erityisesti pienillä yrityksillä.

talous

Pienten yritysten maksuvaikeudet lisääntyivät tuntuvasti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Alle kymmenen hengen yrityksistä perintään päätyi alkuvuodesta 27 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yli sadan hengen yrityksissä perintään joutuneiden määrä oli pysynyt suurin piirtein ennallaan.

Laskuja karhuttiin vuoden ensineljänneksellä kaikkiaan 30 000 yritykseltä, mikä on 24,5 prosenttia viimevuotista enemmän.

- Epävarma taloustilanne on johtanut siihen, että yritykset joutuvat viivästyttämään maksujaan, sanoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitia Oy:stä.

Pienten yritysten maksuvaikeuksia lisää Iskalan mukaan se, että niiden talous on tiukalla ja rahoitusta on vaikea saada.

Jos asiakkaat eivät maksa laskujaan ajoissa, voi rahankierron viivästyminen koitua varsinkin pienten yritysten kohtaloksi. Intrum Justitian ja JM Tieto Oy:n aineiston mukaan vuoden ensimmäisellä neljännekselllä joka kymmenes perinnän kohteena olleista yrityksistä ehti lopettaa toimintnsa. Saataviaan perivälle yritykselle se merkitsee todennäköistä luottottappiota.