Kaksi ylioppilaskokelasta kirjoitti yhdeksän laudaturia

Noin 28 000 ylioppilaskokelasta on läpäissyt kevään kirjoitukset hyväksytysti. Hylättyjä kirjoittajia on ylioppilastutkintolautakunnan alustavien tulosten mukaan noin 1 700. Yle Uutiset kertoo ylioppilaslakin saavien nimiä.

Uudet ylioppilaat
Ylioppilasjuhlat Alppilan lukiossa Helsingissä 4 .kesäkuuta, 2011.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaksi kokelasta ylsi kevään kirjoituksissa yhdeksään laudaturiin. Yhdeksän ällän ylioppilaat kirjoittivat Etelä-Tapiolan lukiossa Espoossa ja Perniön lukiossa. Kahdeksan laudaturin ylioppilaita tuli kevään kirjoituksissa neljä.

Enimmillään laudatureja on kirjoitettu 11. Tähänastinen ennätys tehtiin keväällä 2010.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Roman kertoo, että yksittäisten aineiden suosiossa ei ylioppilaskirjoituksissa ole tapahtunut suuria muutoksia. Reaaliaineiden suosio on edelleen suuri.

Yksittäisistä reaaliaineiden kokeista suosituin on terveystieto, jonka kirjoitti 16 prosenttia kokelaista. Erityisen suosittuja ovat myös psykologia, fysiikka ja yhteiskuntaoppi. Yksittäisten aineiden suosiota lisää mahdollisuus hyödyntää tuloksia yliopistojen pääsykokeissa.

Romanin mukaan tyypillistä ylioppilaskokeille on nykyään hajauttaa tutkinnon suorittaminen useampaan jaksoon. Tutkinnon on vuodesta 1996 lähtien voinut jakaa kolmeen kirjoituskertaan kahdelle vuodelle. Romanin mukaan tyypillisintä on aloittaa tutkinnon suorittaminen lukion kolmannen vuoden syksyllä ja jatkaa keväällä. Lähes kaikki kokelaat hajauttavat tutkinnon suorittamisen.

Yle Uutiset alkaa tänään julkaista ylioppilaslakin saavien nimiä sitä mukaa, kun tiedot kouluista saadaan. Ylioppilastutkintolautakunta julkaisee viralliset tulokset 28.5.