Nuori taiteilija ikonikohusta: Roisissa taiteessa ei ole mitään haitallista

Limingan taidekoulun kevätnäyttelyssä olevia Hanni Haapaniemen töitä on kritisoitu ortodoksi.net-sivustolla. Roisit kuvat ovat herättäneet tunteita ja niitä vaaditaan tuhottaviksi. Taiteilija ei itse tiedä, miten kuvat ovat sivustolle päätyneet.

kulttuuri
Ikonitaide, ikoni, Ortodoksi
Haapaniemen ikoniteos "St. Georgia And the Puppy"Yle Uutiset

-Töiden poistaminen on ensimmäinen vaatimus, mutta haluaisin, että ne tuhotaan, sanoo valtimolainen ikonimaalari Harri Stefanius.

Stefaniuksen mukaan Limingan taidekoulun oppilaan Hanni Haapaniemen työt herjaavat ortodoksista uskontoa.

-Taide voi olla vapautta, mutta ei sellaista vapautta, että ihmisiä voidaan loukata ihan silmittömästi, 35 vuotta ikoneita maalannut Stefanius sanoo.

Kuvia Haapaniemen töistä on ollut esillä maanantai-illasta lähtien Suomen ortodoksisen kirkon jäsenien ylläpitämällä ortodoksi.net-sivustolla. Varsinaiset työt ovat esillä Limingan taidekoulun kevätnäyttelyssä opiston tiloissa.

"Seison kuvieni takana"

26-vuotias taiteilija arvioi, että työt saattavat herättää tunteita varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla, mutta hän on kuitenkin yllättynyt niiden aiheuttamasta kohusta.

- Ei minun tarvitse puolustella omaa taidettani. Olen käsitellyt teoksissa omia asioitani eivätkä ne ole tarkoitettu uskonnolliseksi kritiikiksi ortodokseja kohtaan, kertoo Haapaniemi Yle Uutiset Suoralle linjalle.

Haapaniemi pitää Stefaniuksen vaatimusta töiden tuhoamista mielenkiintoisena ja seisoo tekemiensä kuvien takana.

-Tukea on tullut ja monet ikonimaalarit ovat antaneet positiivista palautetta.

Haapaniemen työt mukailevat ikoneja. Taiteilijan mukaan teoksissa on käsitelty aikuisten ihmisten välistä leikkiä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva.