Koe uusi yle.fi

Raju siitepölykausi myös pohjoiseen

Siitepölyallergiset eivät välttämättä saa tänä keväänä helpotusta oireisiinsa tavallisesta lääkityksestä.

terveys
Koivun kukintoja
Sini Ojanperä / Yle

Vaikka Pohjois-Pohjanmaalla koivu on täydessä kukassa vasta viikon sisällä, ovat ihmiset saaneet jo nyt tavallista ärhäkämpiä allergiareaktioita siitepölystä. Koivun siitepölymäärät ovat kasvaneet muutamassa päivässä runsaiksi tai erittäin runsaiksi.

- Osa koivun siitepölystä saattaa kantautua tuulten mukana jopa Etelä-Euroopasta meille ja jo maaliskuussa, kertoo Oulun seudun astma- ja allergiayhdistyksen toiminnanjohtaja Marjut Savuoja.

Allergisen nuhan, yskän ja aivastelun odotetaan Oulun seudulla kiihtyvän, sillä koivun odotetaan kukkivan tänä vuonna tavallista runsaampana. Samanlaista ilmiötä saa etsiä jopa parinkymmenen vuoden takaa.

- Kun siitepölyä on paljon, se jostakin syystä herkistää myös ne, jotka eivät tavallisesti oireile, kertoo Savuoja.

Herkkä: Aloita lääkitys nyt!

Allergialääkityksen aloittamisella alkaa olla jo kiire.

Vettä tulee nenästä tosi paljon ja aivastelee kymmeniä kertoja peräkkäin. Myös silmät voi muurautua ihan umpeen.

- Suurin osa pärjää kauden yli apteekin antihistamiineilla. Valikoimaa on paljon ja vaihtoehdot laadukkaita. Myös paikallishoito eli silmä- ja nenätipat auttavat tablettihoidon rinnalla. Toisilla taas mikään lääke ei toimi, tietää Savuoja.

Sitkeissä allergiatapauksissa Savuoja suosittelee siedätyshoitoa. Hänen mukaan suurin osa on saanut avun oireisiin jopa 15 vuodeksi.

- Syksyllä siitepölykauden jälkeen elimistöön annetaan pieniä määriä siitepölyä. Heinää siedätetään tableteilla. Pujo ja koivu annetaan puolestaan ruiskeena. Hoito kestää kolme talvea.

Allergia vai kevätflunssa?

Vaikka varsinaisista allergiaoireista kärsii joka toinen suomalainen, osa saattaa sekoittaa perinteisen kevätvilustumisen siitepölyallergiaan. Savuojan mukaan ensimmäinen merkki on nuhan laatu.

- Allerginen nuha on todella vetistä, vettä tulee nenästä tosi paljon. Ja kun alkaa aivastuttaa, aivastelee kymmeniä kertoja peräkkäin. Myös silmät voi muurautua ihan umpeen. Tavallisessa flunssassa silmät ei yleensä tulehdu. Ja viimeinen keino on kokeilla tehoaako antihistamiini, Savuoja opastaa.

Apteekeissa vilkasta

Siitepölykauden alku näkyy myös apteekeissa. Apteekkari Juha Keskitalo oululaisesta Rotuaarin apteekista kertoo, että allergialääkkeiden kysyntä on kasvanut viikon sisällä selvästi. Asiakkaat ovat valitelleet tyypillisiä allergiaoireita eli nuhaa ja silmäoireita.

- Nykyään saa onneksi myös ilman reseptiä tehokkaita allergialääkkeitä, joilla saa oireisiin helpotusta, lohduttaa Keskitalo.

Keskitalon mukaan allergiasesonki jatkuu apteekeissa koko kesän ajan. Kun kasvit kukkivat eri aikaan, on kysyntää allergialäääkkeille pitkin kesää syksyyn asti.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"