1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansa karttaa museoita

Museot ovat osalle kansaa täysin vieraita paikkoja. Ihmisten houkuttelemiseksi museoihin mietitään kuumeisesti konsteja, mutta tehtävä on lähes mahdoton.

kulttuuri
vanha korsuradio Lahden Radio- ja tv-museon näyttelyssä
Yle Lahti

Heinolan museoissa kävi viime vuonna arviolta 22 000 kävijää. Amanuenssi Sirpa Juuti pitää määrää tyydyttävänä, mutta myöntää, että enemmänkin mahtuisi.

- Monelle suomalaiselle kynnys mennä museoon on ylitsepääsemättömän korkea. Museot alkavat kiinnostaa usein vasta, kun ihminen ikääntyy. Nuoret elävät tässä ja nyt eikä historia niin kiinnosta.

Voidaankin kysyä, miksi yhteiskunta tukee museoita, joilla ei ole kävijöitä. Eikö riittäisi, että esineistöä kuten taidetta vain varastoitaisiin tulevia sukupolvia varten?

- Mitä iloa kokoelmista olisi nykyihmisille, jos niitä ei voisi esitellä? Meillä on historian tallentamisen lisäksi velvollisuus palvelulla nykyisiä käyttäjiä, jotka maksavat toiminnan. Historia kertoo myös nykypäivästä, siitä miten tähän hetkeen on tultu.

Juuti muistuttaa, että museoiden osuus kuntien budjeteissa on vähäinen. Silti uutta, maksavaa yleisöä kaivataan ja houkuttelukeinoja mietitään jatkuvasti. Heinolassa on vuosien saatossa kokeiltu oheistoimintaa kuten musiikkiesityksiä - vaihtelevalla menestyksellä.

- Pitää vain hyväksyä, että osalle ihmisistä museo on ja pysyy vieraana paikkana. Olemme erilaisia. Ei minuakaan kiinnosta esimerkiksi formula-ajot, amanuenssi Sirpa Juuti toteaa.

Lue seuraavaksi