Deodorantti siivitti Tero Laaksosen kamppailulajien huippujärjestöön

Turkulainen kamppailulajien spesialisti Tero Laaksonen on kutsuttu alan kansainväliseen huippujärjestöön.

urheilu
Tero Laaksonen.
YLE / Jouni Koutonen

Turkulainen kamppailulajien taituri Tero Laaksonen on kutsuttu_ World Head of Family Sokeship_ -järjestön jäseneksi. WHSFC on maailman johtava kamppailulajien tai tyylisuuntien perustajien organisaatio.

Tero Laaksosen kehittämä laji on European Kyusho Jitsu Tuite. Hän on lisäksi kirjoittanut alan tietokirjoja.

- Vähän ällistyin, koska muut jäsenet ovat järjestään 9. tai 10. danin mustan vyön haltijoita, minä olen 8. danin tasolla. Ilmeisesti oman liikesarjan luominen ja kokonaisvaltainen työ on kiinnittänyt huomiota, Laaksonen arvelee.

Arvovaltainen kokoonpano

WHSFC on jäsenmäärältään pieni, mutta alan auktoriteettien määrällä laskettuna merkittävä yhteenliittymä.

Sai-stick
Tero Laaksonen (vas.) ja Tetsuhiro Hokama 10.dan (Okinawa) kahden yliopiston karatetohtori.Tero Laaksosen kotialbumi

Jäseniä ja kunniajäseniä on 322, edesmenneet mukaan lukien: näihin kuuluvat mm. Bruce Leen opettajana toiminut Wally Jay ja Elviksen karate-opettaja ja American Kempon perustaja Ed Parker.

Kunniajäsenistä kuuluisimpia on elokuvatähti Jackie Chan. Venäjän presidentti Vladimir Putininia valmentanut kenraali Alexander Retyunskih kuuluu järjestöön maansa edustajana.

Tero Laaksonen on ensimmäinen mukaan kutsuttu suomalainen grandmaster.

Hai Karate inspiroi

Tero Laaksonen sai ensikosketuksen budolajeihin nuoruuden judokokeilujen myötä. Varsinainen innostus iski vuonna 1974, kun Laaksonen oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.

Katolta pudottuani tiesin, että juoksemiset on juostu. Jouduin muuttamaan koko kamppailuajatteluni.

- Siellä oli myynnissä deodorantti nimeltä Hai Karate. Se oli ihan ensimmäisenä inspiraationa.

Hai Karaten mukana tuli pikku vihkonen, jossa esiteltiin karatetyyppisiä itsepuolustusliikkeitä. Valmistajan mukaan nämä oli tarkoitettu tuoksun villitsemien naisten taltuttamiseksi.

Tero Laaksosta jaksaa huvittaa tämä erikoinen alkuinnostus. Sen jälkeen harrastus on vaatinut paljon vakavampaa ja pitkäjänteistä puurtamista.

Alkuun Shaolinin salilla

Varsinainen harjoittelu alkoi Turkuun palattua, Shaolin-seuran salissa Nahkurinkadulla. Shaolinissa Laaksonen treenasi budolajien grand old manin, Ilpo Jalamon opastuksella.

Tero Laaksosen kehittämän European Kyusho Jitsu Tuiten eli EKTJ:n tekniikat ovat suoraviivaisia, lajiin kuuluvat myös hermopisteiden ja nivelten manipulointitekniikat.

EKTJ:n alku on yhtä yllättävä kuin vaihto-oppilasvuoden Hai Karate -innostus, ainoastaan monta kertaa karmeampi. 80-luvun lopulla Laaksonen putosi talonsa katolta kalliolle ja loukkaantui pahasti. Hän kuntoutui leikkauksen jälkeen, mutta vammat tuntuvat vieläkin liikkuessa.

- Silloin tiesin. että juoksemiset oli juostu. Jouduin muuttamaan koko kamppailuajatteluni ja rakentamaan tekniikan lähietäisyydelle.

Uuden ajattelun pohjalta syntyi European Kyusho Jitsu Tuite, joka lopulta toi Laaksoselle Soke-kunnianimen ja vei hänet WHSFC:n grandmasteriksi.

Juhlat Disney Worldin naapurissa

Juhlallisuudet pidetään Orlandossa, Floridassa kesäkuun alussa. Tulossa on ilmeisen suuri gaala viihdemaailman tähtineen ja kaupungin vastaanottoineen. Laaksonen sanoo, että smokki on jo sovitettu.

- Täytyykin varmaan siellä perillä käydä paikallisessa marketissa ostamassa pari purkkia Hai Karatea, Laaksonen nauraa.