Näin teet helppoa lappilaista juhlaruokaa

Kevään ja kesän juhlissa pitää näkyä paikallisuus. Täytetyillä peruna-pororullilla saat juhlapöytään helposti ja nopeasti lappilaisen säväyksen. Sipuli, paprika ja persilja antavat herkulle lopullisen säväyksen.

Rieska (Leipä)
Valmis annos
Peruna-pororullat ovat näyttävä juhlaruoka.Yle / Juha Mäntykenttä

Peruna-pororullat

2½ dl perunasosetta

½ tl suolaa

1 dl hiivaleipäjauhoja

1½ dl vehnäjauhoja

Täyte:

200 g kylmäsavupororouhetta

1 keltainen paprika

1 punasipuli

1 dl persiljasilppua

200 g paprika-sipuli tuorejuustoa

Jos et halua tehdä itse rieskoja, kaupasta voi ostaa valmiita neliönmallisia ohuita rieskoja.

Martta Anna-Liisa Tikkanen

Valmista perunasose ja jäähdytä se. Lisää perunaseokseen suola ja jauhot, sekoita taikina nopeasti sekaisin.

Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele palat pellin kokoisiksi rieskoiksi. Voit myös kaulita taikinan. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunin keskitasolla 250 asteessa 15 minuuttia tai 300 asteessa 10 minuuttia.

Valmista täyte pilkkomalla porosiivut pieniksi paloiksi sekä pilko paprika, punasipuli ja persilja pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Levitä täyte jäähtyneiden rieskojen päälle ja kääri tiukoille rullille.

Leikkaa rullat 3 cm paksuiksi paloiksi ja kiinnitä palat saumakohdistaan coctailtikuilla. Koristele esim. tuoreella persiljalla ja karpaloilla.

Vinkki: Jos et halua tehdä itse rieskoja, kaupasta voi ostaa valmiita neliönmallisia ohuita rieskoja. Paprikan tilalla voit käyttää esim. suolakurkkua tai aurinkokuivattua tomaattia. Jos pakasteesta löytyy vielä viime syksyn sienisatoa, hyödynnä ne maustamattomaan tuorejuustoon.

Täytteestä saat maukkaamman jos teet sen edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan. Rieskat voit rullaamisen jälkeen kääriä tiukan kelmun sisään maustumaan muutamaksi tunniksi.

Ohje: Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen, Lapin Martat ry.