1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päärata nielee yksityismaita

Liikennevirasto lunastaa Pohjois-Pohjanmaalla yksityisiä maita jo ennen kesää raideliikenteen parannustöiden vuoksi.

Taajamajuna Vaasanradalla. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Pohjanmaan radan parantaminen haukkaa jälleen yksityisten maita. Liikennevirasto lunastaa Pohjois-Pohjanmaalla kiireellisesti vajaat 30 hehtaaria noin 170 kiinteistöstä.        

Ratatyöt Ylivieska-Tuomioja-rataosuudella on tarkoitus aloittaa kesällä. Lunastettavista alueista valtaosa on Vihannin ja Oulun kaupungin alueilla. Siikajoella ja Ylivieskassa alueet ovat pienempiä.

Lunastuksia vastustaa vain muutama maanomistaja. Maanomistajat saavat korvauksia yhteensä noin 850 000 euroa.

Ylivieska-Tuomioja-osuudelta poistetaan 13 tasoristeystä ja rakennetaan 8 uutta ali- tai ylikulkusiltaa. Korjausten jälkeen radalla voidaan ajaa 200 kilometrin tuntinopeutta nykyisen 140 sijasta. Tavaraliikenteessä voidaan kuljettaa nykyistä raskaampia kuormia. Rataosalla kulkee päivittäin 50 junaa mutta määrän ennustetaan lisääntyvän.

Liikennevirasto saa ottaa alueet haltuunsa jo ennen kuin ne ovat siirtyneet valtion omistukseen. Valtioneuvosto myönsi tarvittavat luvat Liikennevirastolle keskiviikkona.

Vuosi sitten Liikennevirasto sai luvan lunastaa yli 140 hehtaaria maata pääradan kaksoisraiteen rakentamista varten. Lunastukset koskivat yli neljänsadan kiinteistön alueita Kokkolan ja Ylivieskan välillä liki 60 kilometrin matkalla. Korvaussumma kohosi runsaaseen kolmeen miljoonaan euroon.