Pakurista puhtia ja elinvoimaa?

Pakurikäävällä sanotaan olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Joensuulainen Leena Calveley huomasi, että vuosia vaivannut anemia katosi hänen aloittuaan pakurikäävän käyttö.

Kuva: Yle / Milla Holm

Pakurikääpä ei oikeastaan ole kääpä vaan sieni. Se on yleinen lahottajasieni koko Suomessa ja sitä esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa.

Kääpä muodostaa elävissä puissa hiilimäisen, mustan, epämääräisen muotoisen pahkan eli pakurin. Pakurista valmistetaan pääasiassa teetä, mutta nesteen voi nauttia myös kylmänä ja sitä voi lisätä halutessaan mihin vain, neuvoo Leena Calveley.

Kuva: Yle / Milla Holm

- Sodan aikana pakuria käytettiin "tikkateenä", tavallaan kahvin korvikkeena.

Vanilja ja yrtit antavat lisämakua.

Leena Calveley

Kaikkein parhaiten hoitavat antioksidantit, joita on mahdoton määrä, saadaan aikaan kun pakuria keitetään, lisää Calveley.

Pakuria keitetään tunteja

Mikäli pakurikääpää hankkii palasina, sitä keitetään  lieden ykkösteholla kannen alla 12 tunnin ajan. Leena Calveleyn ohjeiden mukaan kahteen litraan vettä tarvitaan kaksi 4x4 cm pakurin palasta. Keitetyn nesteen voi pullottaa ja säilyttää jääkaapissa tai pakastaa.

Pakurikäävän maku on mieto. Siinä voi maistaa hieman vaniljaa.

- Jos on juonut aikaisemmin luontaistuoteteetä maku on samankaltainen. Jos makua haluaa lisää, sekaan voi laittaa esimerkiksi vaniljaa tai yrttejä.

Hiilimäinen pahka koivussa

Luonnossa liikkujat voivat törmätä koivun kyljessä komeilevaan hiilimäiseen pahkaan. Tosin kovin yleistä se ei ole, koska sanotaan että joka 15 000:s koivu on pakurin asuttama, Leena Calveley muistelee.

- Pakuria kannattaa kerätä noin kaksi metriä maan yläpuolelta, silloin se on puhdas. Tien viereltä pakuria ei kannata kerätä, sillä siihen on voinut kertyä raskasmetalleja.

Pakuri on helposti irrotettavissa jos mukana on oikeat välineet, pitkä keppi, puukko ja kirves. Irrottamisen jälkeen pahka kannattaa puhdistaa ja laittaa paperipussiin. Keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa.

- Jos pistät sen muovipussiin, niin se hikoaa.

Pakuri kannattaa pilkkoa pikkuisiksi palasiksi. Kotona sen voi kuivattaa joko uunissa 50 asteen lämmössä tai kesällä sisätiloissa.

- Auringossa ei pakuria kannatta kuivattaa, koska se voi syttyä palamaa.

Pakurikääpä säilyy kuivattuna oikeissa olosuhteissa vuosikausia. Keväällä kerätyt pakurit ovat vahvimmillaan, kertoo Leena Calveley, joka kerää keväisin uusia pakureita, kuivattaa ne ja nauttii terveysvaikutteisesta pakurista pitkin vuotta.