"Hyttysennusteet puhdasta arvailua"

Hyttysennusteet eivät perustu tutkittuun tietoon, sanovat Oulun yliopiston tutkijat. Ne ovat lähestulkoon puhdasta arvailua ja parhaimmillaankin vain valistunutta arvailua.

Kuva: Jari Flinck

Oulun yliopiston intendentti Marko Mutanen ja tutkija Panu Välimäki eivät anna hyvää arvosanaa jokakeväiselle hyttysennusteuutisoinnille. Tämä kevät ei tee heidän mukaansa poikkeusta, hyttysennusteita on uutisoinut mm. Yle Uutiset huhtikuussa.

Tutkijoiden mukaan hyttysennusteet eivät perustu tutkittuun tietoon. Ne ovat lähestulkoon puhdasta arvailua - parhaimmillaan valistunutta arvailua.

Hyttysennusteet ovat lähteneet siitä lähtökohdasta, että hyttyspopulaatioiden runsautta selittää suoraan sopivien elinlammikoiden määrä. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että hyönteiskantojen runsauteen vaikuttavat monet muutkin osatekijät, esimerkiksi pedot, loiset ja taudit.

- Hyttysennusteet perustuvat äärimmäisen yksinkertaistettuun visioon hyönteispopulaatioiden runsauteen vaikuttavista mekanismeista. Siksi ei ole edes odotettavissa, että osumatarkkuus osoittautuisi kovin hyväksi.

Lisäksi Suomessa on kaikkiaan noin 40 hyttyslajia, eivätkä ne käyttäydy samalla tavalla, vaikka olosuhteet olisivat samanlaiset. Eri populaatioiden kannankehitykset voivat poiketa paljonkin toisistaan.

- Hyttysennusteet nykyisessä muodossaan eivät ole tiedettä. Ne pitäisi uutisoida kansanhupina eikä tutkimukseen perustuvana tietona. Lukuisat hyönteistutkijat tuottavat Suomessa paljon kiinnostavaa hyönteisiin liittyvää oikeaa tutkimustietoa, josta voisi uutisoida.