1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettikaapeli valvoo viemäriverkkoa haja-asutusalueella

Pohjoiskarjalaisen Komperon vesiosuuskunnassa viemärin valvonta ei tule olemaan vilkkuvalon varassa. Kunnossapitäjä saa netin kautta ilmoituksen kännykkäänsä, jos esimerkiksi viemäri uhkaa tukkeutua.

Kuva: Yle / Kaija Kervinen

Komperon kylä Liperissä Pohjois-Karjalassa saa yhtä aikaa viemäriverkoston ja laajakaistan. Vesiosuuskunta laittaa viemäriputkien kanssa samaan kaivantoon valokuitua, joka tarjoaa asukkaille nopeat nettipalvelut ja lisäksi valvoo vesi- ja viemäriverkoston toimintaa.

Komperon laajalla haja-asutusalueella on parisataa asuttua taloa ja mökkiä. Vesiosuuskunnan noin 160 jäsentä ovat jo pitkään saaneet puhtaan veden osuuskunnan putkista. Nyt kaivetaan paineviemärille ja kuituverkolle yhteistä kaivantoa peräti 45 kilometriä.

Ensimmäiset kiinteistöt ovat jo saaneet viemärinsä ja laajakaistansa. Kaikki halukkaat liittyjät, joita tässä vaiheessa on vajaat sata, saavat johdot ensi vuoden loppuun mennessä.

Ongelmia ehkäistään ennakolta

Osuuskunnan hallituksen jäsen Ari Rummukainen kertoo, miten kuituverkko auttaa viemäreiden ja jätevesipumppaamojen valvonnassa:

- Kiinteistöpumppaamojen vikailmoitukset voidaan saada kunnossapitäjälle tietoon. Siten voidaan välttää ennakolta mahdollisia ongelmia, joita paineviemäriverkon varsinaisessa käytössä aiheutuu kotitalouksille.

Esimerkiksi jos vedenpinta nousee paineviemärissä liian korkealle tai pumpussa on vikaa, kymmenen välipumppaamon tai kiinteistöjen vikailmoituslaite lähettää asiasta tiedon internetin kautta kunnossapitäjän kännykkään. Ilman tätä hienoutta haja-alueiden verkostoissa viasta hälyttää yleensä vilkkuvalo pumppaamon päällä.

Komperon kuituverkon kautta ruvetaan myös etälukemaan kotien vesimittarit sitä mukaa kuin niitä uusitaan, ja muitakin palveluja voidaan tulevaisuudessa kehitellä.

Kaupallista kaapelia olisi saatu odottaa

Yhteisrakentaminen viemärin kanssa oli myös keino saada kyläläisille kunnon laajakaista.  Alue ei kuulu Laajakaista kaikille 2015 -hankkeesta julkista tukea saaviin. Kaupalliset operaattorit taas eivät ole kiinnostuneita Komperon kylästä, sanoo Rummukainen.  

- Tuskin muistakaan tämmöisistä maaseutualueista. Tällä hetkellä täällä enemmänkin on keskitytty verkon purkamiseen vanhojen kupariverkkojen osalta.

Halpaa ei viemärin ja kuituverkon yhteisrakentaminenkaan ole, mutta silti kuituverkko tulee nyt puolta halvemmaksi kuin erikseen rakennettuna. Laajakaistapalvelu kuituverkkoon ostetaan paikalliselta Finnet-yhtiöltä. Satamegainen maksaa viitisenkymppiä kuussa.

Komperolaisten hanke on päässyt pilotiksi, joka saa EU-rahoitusta, niin että omarahoitusosuus jää hiukan alle puoleen investointikustannuksista.

Ari Rummukaisen mielestä verkkojen rakentajat tuijottavat yleensä vain omiin johtoihinsa. Yhteisrakentaminen olisi kuitenkin mahdollista vaikkapa, kun sähköjohtoja siirretään maihin. Näin tehdään jo tien varsilla.

- Se voi olla yksi mahdollisuus myös haja-alueella, Ari Rummukainen ehdottaa.