Arviot Suomen tappioista jakavat poliitikot kahteen leiriin

Valtiovarainministeriö ennakoi, että Kreikka voi aiheuttaa Suomelle enintään 400 miljoonan euron taloudelliset tappiot. Talousasiantuntijat ovat puhuneet miljardeista. Poliitikkojen arviot jakautuvat kahtia.

politiikka
Kimmo Tiilikainen haastateltavana.
Yle

Suomen mahdollisten Kreikka-tappioiden ennakointi tunnustetaan vaikeaksi sekä hallituksessa että oppositiossa. Oppositio uskoo kuitenkin hallitusta enemmän talousasiantuntijoiden arvioihin. Niiden mukaan valtiovarainministeriön arviot tappioista ovat liian pieniä.

Yle Uutisten eilen haastattelemat tutkimuslaitosten talousasiantuntijat puhuivat menetyksistä, jotka voivat nousta miljardeihin euroihin. Osa Radiouutisten haastattelemista poliitikoista oli samoilla kannoilla, osa taas oli sitä mieltä, että veikkailu on liian varhaista.

Eniten talousviisaiden arvioihin luottivat tänään keskiviikkona eduskunnassa perussuomalaiset.

- Perussuomalaiset luottavat eniten professori Vesa Kanniaisen arvioihin, joiden mukaan tappiot olisivat 2-3 miljardin luokkaa. Valtiovarainministeriön arvio on liian toiveikas, arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pikko Ruohonen-Lerner.

Keskustalla kannanottaminen oli jo vaikeampaa, sillä rahaa Kreikalle annettiin jo edellisen, keskustavetoisen hallituksen aikana.

Kimmo Tiilikainenkin kallistui kuitenkin taloustutkijoiden puolelle.

- Jaan taloustutkijoiden arvion, että puhutaan mieluummin muutamasta miljardista kuin yksittäisistä sadoista miljoonista. Kyllä siinä taakkaa riittää edelliselle hallitukselle, nykyiselle hallitukselle sekä Suomen Pankille, Tiilikainen sanoi.

"Arviot perustuvat veikkailuun"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei ollut valtiovarainministeriön ja talousasiantuntijoiden arvioiden erosta moksiskaan. Kataisen mukaan oikeita lukuja ei tiedä nyt kukaan.

- Erilaisia arvioita voi tehdä, mutta kukaan ei tiedä mikä totuus on. Kaikki on perusteltuja arvioita, kaikki perustuvat johonkin veikkaukseen, Katainen kiteytti.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) myötäilee Kataista.

- Kysymys on spekulatiivisista arvioista, jotka perustuvat siihen mitä Kreikan tilanteessa voi tapahtua ja minulla ei ole sellaista asemaa, että voisin lähteä spekulaatioihin mukaan, vaan me pyrimme välttämään, että ne toteutuvat, Niinistä painotti.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaisi uskoa valtiovarainministeriöön.

- Yleensä ottaen olen luottanut valtiovarainministeriön arvioon, meillä on siellä päteviä virkamiehiä, mutta varmasti tämänkaltaisessa tilanteessa on niin paljon liikkuvia tekijöitä ja sellaisia avoimia kysymyksiä, että arviot voivat vaihdella, Räsänen sanoi.