Ravintolapäivä innostaa kotileipojat panemaan parastaan

Pop up -ravintolapäivä houkuttelee yhdistyksiä keräämään pikkurahaa. Monet myös kokeilevat taitojaan lauantaina: gourmetravintola kenttäkeittiönä, kahvisalonki kirkontornissa ja korvapuustikahvit takapihalla.

Kuva: Yle / Mikael Juntunen

Kansainvälinen ravintolapäivä on kasvattanut suosiotaan myös Hämeessä, sillä useita pop up -ravintoloita perustetaan tänä vuonna Hämeenlinnaan. Suurin osa näistä on kahviloita.

Pop up -ravintola tarkoittaa väliaikaisravintolaa, jota voi teemapäivän aikana pitää kuka tahansa vaikka omassa kotipihassaan, autotallissa tai vaikkapa huvimajassa.

Hämeenlinnalainen kokki Jarkko Toivonen päätti kokeilla yhdenpäivän gourmet-ravintolaa kenttäkatukeittiön tapaan torilla ensimmäistä kertaa. Päivän pelisäännöt on selvillä, sanoo Toivonen.

- Thaimaalaista kanakeittoa ja itseleivottua tuoretta kurpitsaleipää. Toivottavasti pääsemme omillemme. Ruokaa riittää 100:lle ensimmäiselle ja viesti tuntuu kiirivän facebookin kautta.

Tuhannen ja yhden yön tunnelmia

Yhdistykset ovat havainneet pop up -ravintolapäivän hyväksi tavaksi kerätä vähän rahaa. Esimerkiksi Hämeenlinnan setlementti ry:n Kaarisilta heittäytyy Lentäväksi matoksi eli itämaiseksi kahvilaksi. Ruuista vastaavat paikalliset maahanmuuttajataustaiset kotikokit.  Tilan ovat sisustaneet  Koulutuskeskus Tavastian sisustusompelijaopiskelijat.

Myös Naisten Pankin Hämeenlinnan aluesolu pitää Wanhan ajan kahvisalonkia Hämeenlinnan kirkon kellotornissa, jossa on myös asianmukaisesti pukeutuneet tarjoilijattaret.

- Kahvimamsellien paakarissa on tällä kertaa leivottu suolaisia ja makeita herkkupullia aina muhevista marsipaanikierteistä topakoihin tomaattipulliin asti, houkuttelee Marja Vanhatalo.

Myös 4 H -yhdistys kerää rahaa Vohveli-Tikki kahvilalla. Nuorten työpaja Tikki muuttuu pop up -ravintolaksi Valtion pukutehtaan entisissä tiloissa.

Kotiharrastajien taidonnäyte

Monen lauantaisen pop up-ravintolan muodostaa perheen tiimi tyyliin mies, äiti ja anoppi.  Esimerkiksi Pihakahvila Töppösen perustaja Anita Lehto houkuttelee ravintolapäivän kahvilaansa väkeä haitarinsoitolla.

Ravintolapäivä on vuonna 2011 alkunsa saanut yhden päivän kulinaarinen karnevaali, jolloin kuka tahansa voi avata kahvilan tai ravintolan olohuoneeseen, autotalliin, huvimajaan tai lähes minne tahansa - myös kellotorniin.

"Kansalaistottelemattomuuden" uskotaan edistävän ruoka- ja ravintolakulttuuria.

Miltä maistuu lauantaipäivän kauppareissun päätteeksi takapihan ruokalista, jossa on grillimakkaraa, peruna-avokado-fetasalaattia, suolaisia ja makeita piiraita, muffinseja, kahvia ja teetä.

- Ihmiset hiiltyivät ravintoloiden vaikeaan perustamiseen, Jarkko Toivonen kertoo. Ravintolapäivässä ei saa tänä vuonna tarjota alkoholia, mutta tarjottavansa voi hinnoitella vapaasti.

Ravintolapäivä ilmiö on kansainvälinen: 560 ravintolaa 16 maassa.