Ihmisoikeusaktivistit paheksuvat kuningatar Elisabetin lounaskutsuja tyranneille

Juhlalounaalle on kutsuttu muun muassa valtionvarojen väärinkäytöstä syytetty Swasimaan kuningas ja ihmisoikeusloukkauksista syytetty Bahrainin sheikki. Myös Saudi-Arabian ja Kuwaitin kuninkaallisille lähetetyt kutsut herättävät paheksuntaa.

Ulkomaat
Kuningatar Elisabet II kuvattuna Bromleyssä 15. toukokuuta 2012.
Lewis Whyld / AFP / Lehtikuva

60 vuotta jatkunutta hallitsijakauttaan juhlistavan kuningatar Elisabet II päätös kutsua juhlalounaalleen useita kansalaistensa oikeuksia polkevia hallitsijoita herättää arvostelua Britanniassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Windsorin linnassa pidettävälle lounaalle on kutsuttu muun muassa Swasimaan kuningas Mswati III, jota moititaan valtionvarojen tuhlaamisesta kansan eläessä köyhyydessä ja Bahrainin hallitsija sheikki Hamad al-Khalifa, jota syytetään demokratiamielenosoitusten verisestä kukistamisesta.

Kutsut on lähetetty myös Saudi-Arabian ja Kuwaitin kuninkaallisille, vaikka ihmisoikeusjärjestö Amnesty vähän aikaa sitten arvosteli Saudi-Arabiaa uudistusvaatimusten tukahduttamisesta ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch moitti Kuwaitia sananvapauden rajoittamisesta.

Muun muassa ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell pitää kutsujen lähettämistä järkyttävänä virheenä ja osoituksena siitä, että kuningatar Elisabetin käsitys ihmisoikeuksista eroaa kansan enemmistön käsityksestä.

- Kutsujen lähettäminen veren likaamille tyranneille häpäisee monarkian ja tahraa kuningattaren juhlat, Tatchel paheksuu.