Täysipainoinen leikkipuisto maksaa 150 000 euroa

Nykyisten lasten leikkipaikkojen käyttöikä on noin kaksikymmentä vuotta. Kaupunkien tehtävänä on valvoa leikkivälineiden turvallisuutta, mutta kansalaisten aktiivisuuskin on tärkeää.

Kotimaa
Yliopistokadun leikkipaikka.
Yle / Janne Ahjopalo

Lasten yleisten leikkipuistojen pahimmat möröt ovat rapistuminen ja ilkivalta. Esimerkiksi Joensuussa ilkivalta on varsin yleistä.

- Pelkästään yhden leikkivälineen korjaaminen maksaa helposti useita tuhansia euroja, kertoo Joensuun kaupungin puutarhuri Hannu H. Holopainen.

Kokonaan uuden leikkipuiston rakentaminen onkin sitten jo suuri satsaus kaupungilta: tosin palkkiona on lasten liikkuminen ja terveyden edistäminen, jota ei voi rahassa mitata. Nykyaikainen leikkipuisto maksaa noin 150 000 euroa. Pelkkä kunnostus maksaa arviolta 25 000 euroa.

Napakelkka oli suosittu, mutta vaarallinen

Hannu Holopainen

Uudet leikkivälineet ovat turvallisuudeltaan parempia kuin aiemmat. Mutta onko hauskuus tallella?

- Napakelkka oli aikanaan tavattoman suosittu leikkipaikoilla, mutta se todettiin vaaralliseksi ja poistettiin, toteaa puutarhuri Hannu Holopainen.

Tarkastajat kiertävät, mutta yleisöpalaute tärkeää

Esimerkiksi Joensuun kantakaupungissa leikkipaikkoja kiertää päätoimisesti yksi Viherympäristöliiton tutkinnon suorittanut tarkastaja. Myös kymmenkunta muuta työntekijää on saanut koulutusta tarkastukseen.

- Meillä on myös leikkipuistoissa opastauluja, joissa kerrotaan yhteystiedot mahdolliseen puhelin- tai nettipalautteeseen. Kaupunkilaisilta tuleekin tasaiseen tahtiin palautetta, jos leikkiväline on rikki, kiittelee Holopainen.

Joensuussa tekee yksi kirvesmies päätoimisesti leikkipaikkojen kunnostuksia. Joensuun kantakaupungissa on liki 80 yleistä leikkipaikkaa puistoissa. Lisäksi on yli 40 leikkipaikkaa koulujen ja päiväkotien yhteydessä.