Euroviisujen perumista vaativa hakkeriryhmä hyökkäsi viisusivustoille

Hakkeroiduille internetsivuille jätetyssä viestissä Azerbaidzhania vaaditaan estämään homojen kokoontuminen. Samaan aikaan Amnesty vaatii Azerbaidzhania lopettamaan sananvapausloukkaukset.

Ulkomaat

Hakkeriryhmä kertoo kaataneensa useita Euroviisuihin liittyviä internetsivustoja vastalauseena ensi viikolla Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa järjestettävälle laulukilpailulle.

Osalle torstaina hakkeroiduista sivuista jätettiin azerinkielinen teksti, jossa maan presidenttiä Ilham Alijevia vaaditaan perumaan Euroviisut ja estämään homojen kokoontumiset. Ellei vaatimukseen suostuta, uhkaavat verkkohyökkääjät Alijevin hallinnon menettävän valtansa.

Esimerkiksi www.eurovision.az (siirryt toiseen palveluun) -sivustolle ei päässyt vielä perjantaina aamupäivälläkään.

Azerbaidzhanin turvallisuusviranomaiset yrittävät selvittää hakkeriryhmän jäsenet.

Viisut nostivat ihmisoikeustilanteen esille

Laulukilpailun järjestäminen muslimienemmistöisessä Azarbaidzhanissa on nostanut julkisuuteen paitsi maan uskonnolliset jakolinjat myös sen surkean ihmisoikeustilanteen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat nostaneet esille muun muassa ihmisten häätämisen ja kotien tuhoamisen Euroviisujen pitopaikaksi rakennetun Kristallipalatsin alta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaati torstaina, että Azerbaidzhanin on vapautettava kiinniottamansa oppositioaktivistit ja lopetettava välittömästi sananvapauden tukahduttaminen väkivalloin. Vaatimus julkaistiin sen jälkeen, kun poliisi oli hajottanut Bakussa kaksi rauhanomaista mielenosoitusta, joissa vaadittiin mielipidevankien vapauttamista.

Lähteet: Reuters