1. yle.fi
  2. Uutiset

Vankiloissa istuu aiempaa enemmän väkivaltarikollisia

Suomalainen tuomitaan vankeuteen usein väkivaltarikoksesta, ulkomaalainen huumausainerikoksesta. Elinkautisvankien määrä on kasvanut.

Kotimaan uutiset
Keravan vankila
Keravan vankila on toiminut suljettuna laitoksena vuodesta 1891.Mikko Haapanen / Yle

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä on kasvanut Suomen vankiloissa 2000-luvulla, käy ilmi Rikosseuraamuslaitoksen vuosikirjasta.

Väkivaltarikoksista, etenkin pahoinpitelyistä tuomittujen osuus oli vielä vuonna 2002 noin 14 prosenttia, mutta viime vuonna heidän osuutensa nousi jo 21 prosenttiin. Samaan aikaan omaisuus- ja varkausrikoksista tuomittujen osuus on selvästi vähentynyt.

Vankirakenteen muutos näkyy myös suoritettavan tuomion pituudessa. Pitkäaikaisvankien osuus on kasvanut 2000-luvulla ja alle vuoden vankilassa viettävien määrä pienentynyt. Keskimääräisen tuomion pidentyminen selittyy osittain sillä, että vankiloissa istuu aiempaa enemmän elinkautisvankeja. Vuoden 2000 alussa Suomessa oli 59 elinkautisvankia, kun taas tämän vuoden alussa heitä oli jo 175.

Ulkomaalaisten vankien määrä kasvanut

Suomen vankiloissa oli viime vuonna päivittäin noin 3 262 vankia, joista 234 oli naisia. Ulkomaalaisia vankeja oli keskimäärin 444, mikä on noin 14 prosenttia kaikista vangeista. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan sekä naisten että ulkomaalaisten vankien osuus on kasvanut.

Esimerkiksi ulkomaalaisten vankien määrä on yli kaksikymmenkertaistunut 20 vuoden aikana. Suurin osa ulkomaalaisista vangeista on kotoisin Virosta. Toiseksi suurimman ryhmän muodostavat romanialaiset ja kolmantena ovat venäläiset.

Naisvankien prosentuaalinen osuus on noussut viidestä seitsemään. Naisista lähes puolet suoritti rangaistustaan joko henkirikoksesta tai muusta väkivaltarikoksesta, kun taas kaikista vangeista noin viidennes oli tuomittu henkirikoksesta.

Suomalaisten ja ulkomaalaisten vankien rikoksissa on myös eroa. Suurin osa suomalaisista saa ehdotonta vankeutta joko henkirikoksesta tai muusta väkivaltarikoksesta, kun taas ulkomaalainen passitetaan vankilaan todennäköisimmin huumausainerikoksesta.

Lue seuraavaksi