Sakari Oramosta kunniakapellimestari

Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden viimeinen konsertti pidetään 25.5. Sakari Oramon johdolla Musiikkitalossa. Konsertti on samalla Oramon viimeinen konsertti orkesterin ylikapellimestarina. Kautensa päättyessä Oramo nimitetään Radion sinfoniaorkesterin kunniakapellimestariksi

kulttuuri
Sakari Oramo johtamassa Radion sinfoniaorkesteria.
Sakari Oramo johtamassa Radion sinfoniaorkesteria Finlandiatalossa syyskuussa 2010.Jyrki Valkama / YLE

Sakari Oramon kausi RSO:n ylikapellimestarina alkoi elokuussa 2003. Väistyvä ylikapellimestari on tyytyväinen kauteensa.

-Asetin itselleni tavoitteeksi, että kun Musiikkitaloon mennään, orkesteri on niin hyvässä kunnossa kuin se sillä kokoonpanolla ja siinä tilanteessa on suinkin mahdollista. Siinä olemme mielestäni aika hyvin onnistuneet. Seuraaja saa sitten viedä orkesteria omalla tavallaan eteenpäin. Oramo jatkaa edelleen tiivistä yhteistyötään orkesterin kanssa ja johtaa seuraavan kerran András Schiffin tähdittämän Bartók-festivaalin konsertteja joulukuussa 2012. Oramon seuraaja on Hannu Lintu, joka aloittaa kautensa syksyllä 2013. Sitä ennen Lintu toimii RSO:n päävierailijana kauden 2012–2013. Läksiäiskonsertin ohjelmassa on Seppo Pohjolan kolmannen sinfonian kantaesitys, Debussyn La Mer sekä Prokofjevin toinen viulukonsertto, jonka solistina soittaa hollantilainen huippuviulisti Janine Jansen. Ennen konserttia klo 18 nähdään Konserttisalissa Juha Mustaojan ohjaama dokumentti Kapellimestari Sakari Oramo. Myös Yle Teemalla 26.5. nähtävässä dokumentissa Oramo kertoo, miten muusikoita ilmaisuun kannustava kapellimestari voi synnyttää vuorovaikutteisen työilmapiirin, joka rohkaisee kokonaisia orkestereita tuomaan esiin vahvimpia puoliaan.

Ensi vuonna BBC:n sinfoniaorkesteriin

RSO:n ohella Sakari Oramo on Tukholman filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja Kokkolan oopperan kapellimestari. Hänet on valittu myös BBC:n sinfoniaorkesterin tulevaksi ylikapellimestariksi vuodesta 2013 alkaen. Oramo johtaa lisäksi säännöllisesti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria ja aloittaa orkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2013. Oramo päätti kymmenvuotisen kautensa Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) musiikillisena johtajana 2008. Oramo on vieraillut johtamassa mm. Wienin, Berliinin, New Yorkin, Los Angelesin ja Chicagon filharmonikkoja, Concertgebouw’n, Pariisin, Clevelandin ja Minnesotan orkestereita sekä Dresdenin valtionorkesteria. Hän sai Birminghamin yliopiston kunniatohtorin arvon 2004. Vuonna 2008 Oramo palkittiin arvostetulla Elgar-mitalilla ja vuonna 2009 Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi hänelle OBE-arvon hänen ansioistaan Britannian musiikkielämän kehittäjänä. Joulukuussa 2010 tasavallan presidentti myönsi Sakari Oramolle Pro Finlandia -mitalin. Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. RSO:n verkkosivuilla yle.fi/rso voi suoraa lähetystä kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta. Konsertin taltiointi nähdään Yle Teeman Kausikortti-ohjelmassa lauantaina 26.5. klo 19.00.