1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuu on esillä Cannesin elokuvajuhlilla

Kainuun Ammattiopiston opettaja Marko Karvonen ja opiskelija Niko Saarela tekevät viikon verran töitä Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Tavoitteena on saada Suomi elokuvantekijöiden kartalle tulevaisuuden kansanvälisiin tuotantoihin.

Kotimaan uutiset
Kainuun Ammattiopiston opiskelija Niko Saarela ja opettaja Marko Karvonen keväällä 2012.
Yle / Kari Repo

Marko Karvonen on myös Kainuun elokuvan ja median palvelukeskuksen projektipäällikkö, ja hän kertoi perjantaiaamuna Cannesista tavoitettuna tavoitteena olevan myös Kainuun markkinointi kuvauspaikkana.

- Elokuvatoimijoiden ja elokuvakomissioiden yhteistyö pitää saada liikkeelle samaan hiileen puhaltaen. Samalla Kainuuta voi markkinoida myös kotimaisille tuotannoille.

Suomen elokuvakomissiot osallistuvat Cannesin elokuvajuhlille ensimmäistä kertaa, ja Karvonen näkee, että jo suhteiden luominen on tavoittelemisen arvoinen saavutus osallistumisesta.

- Yhteyden avaaminen uusien elokuvatoimijoiden kanssa saattaa johtaa siihen, että yhteyttä otetaan myöhemmin kuvauspaikkoja etsittäessä. Ulkomaisille tuotannoille on tarpeen tietää, että paikallista osaamista löytyy kuvausten toteuttamiseen.

Suomen elokuvasäätiö on ollut Cannesissa edustettuna vuosikymmeniä.

Kannustimet puuttuvat Suomesta

Jos ulkomaiset elokuvantekjät pitävät Suomea kalliina maana, sitä tekevät myös monet suomalaiset. Esimerkiksi kansainväliseen levitykseen päätynyt Rare Exports kuvattiin kotimaansa sijaan Norjassa, missä kannustinrahajärjestelämä on käytössä.

- Suomi on ainoita maita, mistä kannustinjärjestelmä puuttuu, Karvonen vahvistaa.

- Monet Euroopan maat ovat pistäneet elokuvien tukemiseen suoraan rahallista tukea. Jos saisimme päätä auki pienempien tuotantojen kautta, esimerkiksi tv-mainosten kuvauksilla, niin tekijät huomaisivat Suomen ja Kainuun jämptin tavan toimia. Pian saattaisi olla tulossa isompia tuotantoja Suomeen.

Elokuvajuhlat hämmentävät suuruudellaan

Cannesin elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1946, ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta juhlat on järjestetty toukokuussa siitä lähtien. Elokuvajuhlat on yksi maailman arvostetuimmista elokuva-alan tapahtumista, ja se on yleisöltä suljettu tapahtuma.

Eniten ihmettelen, miten näin iso tapahtuma on saatu aikaiseksi.

Niko Saarela

Kainuun Ammattiopiston opiskelija Niko Saarelan ensituntuma on hämmentynyt.

- Eniten ihmettelen, miten näin iso tapahtuma on saatu aikaiseksi. Elokuvajuhlat näkyvät kaikkialla, on punaiset matot ja valtavat banderollit. Suomen elokuvakomissioiden osasto on sijoitettu rantakadulle. Ja ihmismäärä on valtava.

Isoja tähtiä kaksikko ei vielä ollut päivän Cannesissa olon jälkeen nähdä, mutta punaisen maton vetovoima sai jo kainuulaismiehen varpailleen.

- Siellä on ihmisiä niin paljon, ettei läpi pääse, ja kiertotie on monen korttelin päässä. Omalla osastolla onneksi ihmismäärä on jotenkin hallitumpi, eivätkä turistit kulje siellä, Karvonen kertoi.

Lue seuraavaksi