Sähköyhtiöt alentavat sähkön hintaa kilpailijoiden paineessa

Moni sähköyhtiö on jo laskenut tai aikoo laskea sähkön hintaa asiakkaille. Syynä on markkinoiden paineet: kun osa yhtiöistä on laskenut hintoja, on muilla paineita seurata perässä. Pelkona on asiakkaiden menettäminen kilpailijoille.

sähkön hinta
Vaasan Sähkön voimalan valvomo
Merja Siirilä / Yle

Sähkömarkkinoiden kiristynyt kilpailu tuo sähköyhtiöille hinnanlaskupaineita. Osa yhtiöistä on jo laskenut sähkön hintaa, ja perjantaina hinnanalennuksesta ilmoitti Vaasan Sähkö.

Se laskee sähköenergian hintaa kesäkuukausiksi seitsemällä prosentilla, mutta samalla siirtohinta nousee kuusi prosenttia. Vaasan Sähkön toimitusjohtajan Hannu Linnan mukaan hinnanalennus oli pakko tehdä.

- Kilpailu on kovaa. Ei meillä hankitun energian tuotantokustannukset ole millään tavalla pudonneet, vaan kyllä syynä on ihan kilpailutilanne. Tämä (hinnanalennus) on meidän katetasosta pois eli tämä on tiukka tilanne, Hannu Linna sanoo.

Samaan aikaan sähkön siirtohinnassa on korotuspaineita

Vaasan Sähkön asiakkaille heinäkuun alusta nousee kuitenkin sähkön siirtohinta. Sama paine on muillakin yhtiöillä. Muun muassa Kokkolan Energian toimitusjohtaja Petri Kokko toteaa, että jollakin aikavälillä siirtohintaa jouduttaneen hilaamaan ylöspäin.

Syynä on kanta- ja alueverkon siirtotariffien korotukset ja kustannusten nousu. Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna uskoo, että moni sähköyhtiö seuraa perässä ja nostaa lähiaikoina sähkön siirtohintaa.

Kun Vaasan Sähkön sähköenergian hinnanalennus astuu voimaan kesäkuun alussa ja sähkön siirtohinnan korotus heinäkuun alussa, jää asiakas lähes nollatilanteeseen.

- Kesäkuussahan sähkölasku ehtii laskea seitsemän prosenttia, se energianhinta, mutta sitten heinäkuun alusta tulee tämä siirtohinnan korotus, että se on melkeen plusmiinus nolla. Mutta joka tapauksessa parempi näin kuin se, että laskussa olisi pelkkä korotus, Linna laskee.

Syksy vielä täysin auki

Sähköyhtiöt eivät uskalla vielä ennakoida tulevaa syksyä. Esimerkiksi juuri Vaasan Sähkön hinnanalennus on voimassa vain syyskuun loppuun saakka.

- On vielä vaikea sanoa tulevasta. Tämä on todella hämmentävä tilanne, koska hintataso on oikeastaan todella alhainen tällä hetkellä, eikä me tiedetä, mikä se suunta tulee olemaan. Markkinat on tärkeä määrääjä, ja sitten tietysti kysymys on siitä, millä tavalla kilpailijat hinnoittelevat sähkön. Sitä meidän on pakko seurata, Hannu Linna toteaa.