Yli 30 ihmistä pelastettu

Jyväskylän järvipelastajat juhlii 50 -vuotistaivaltaan. Yhdistys on pelastanut 32 ihmistä varmalta hukkumiselta.

järjestötoiminta
Jyväskylän järvipelastajien alus
Järvipelastukseen kaivattaisiin uudempaa kalustoa.Yle / Isto Janhunen

Jyväskylän järvipelastajat toimii Pohjois-Päijänteen, Leppäveden sekä Keurusselän vesialueella. Pitkäaikainen yhdistyksen jäsenen Kalevi Korhosella on tilastotietoa tehtävien määrästä.

- Olemme pelastaneet vuosikymmenten saatossa 32 ihmistä varmalta hukkumiselta ja 16 alusta täydeltä tuholta. Avustettujen henkilöiden määrä on liki 2000 ja alusten noin tuhat, Korhonen kertoo.

Järvipelastajilla on tänä kesänä käytössään vain yksi vene, kun 40 vuotta palvellutta pelastusvene Urttia ei enää lasketa vesille. Korhosen mukaan uuden aluksen hankinta vaatii yhdistykseltä isoja ponnisteluja.

- Toivotaan, että vuoden kuluttua saadaan uusi pelastusalus. Se kustannus on perästi 650 000 euroa. Puhutaan isosta summasta ja meidän pitäisi hankkia siihen oma-osuus, joka on noin 100 000 euroa, Korhonen sanoo.

Hälytyksen saadessaan vapaaehtoiset järvipelastajat ovat vesillä puolessa tunnissa. Konkarit ovat auttaneet vuosien aikana useita hädässä olevia. Pelastushtehtäviin osallistunut Kalle Lehtivuori tietää, että tarinat eivät aina pääty onnellisesti.

- Useitakin lapsia olen joutunut hakemaan pinnan alta ja se on aina sellainen sykähdyttävä ja mieleenpainuva asia, Lehtivuori toteaa.

Jyväskylän järvipelastajat on Suomen meripelastusseuran jäsenyhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 1962.