Onnellinen vanhus höpisee itsekseen

Eläkkeellä oleva psykologi Pirkko Lahti neuvoo yksin asuvia ikäihmisiä höpisemään itsekseen. Tarkoitus ei ole hankkia mielikuvituskavereita vaan yksinkertaisesti pitää suun lihakset toimintakunnossa.

Kuva: AP Graphics Bank

Muista syödä, nukkua, harrastaa, höpistä itseksesi ja hankkia arkunkantajat jo eläessäsi. Suomen mielenterveysseuran entisen puheenjohtajan, psykologi Pirkko Lahden vinkit onnelliseen vanhuuteen ovat yksinkertaisia.

- Hyvän vanhuuden eteen voi itse tehdä paljon. Taloudellisesti ja sosiaalisesti kohtuulliset olot, kohtuullinen terveys, mukavat harrastukset ja myönteinen elämänasenne ovat kaikkien saavutettavissa olevia asioita.

Vanhuuteen pitää varautua ennalta, mutta Lahti ei tarkoita esimerkiksi taloudellisella turvalla huippusäästöjä. Etukäteen kannattaa säästää ihan muuta kuin rahaa.

Ihmisellä pitäisi olla jo eläessään katsottuna "arkunkantajat", sellaiset ihmiset, jotka auttavat ja kantavat vaikeiden aikojen yli.

Psykologi Pirkko Lahti

- Kohtuullinen eläke riittää kyllä toimeentuloon. Sen sijaan ihmisen kannattaisi kerätä jo hyvissä ajoin sosiaalista verkostoa vanhuuden varalta. Jos kaikki kontaktit ovat työelämästä, menettää eläköityessään paitsi työminänsä myös lähimmät ihmiset.

Saa syrjäytyä - vähän

Tietty erakoituminen kuuluu vanhenemiseen. Aktiivisesti syrjäytyvä vanhus vetää itse kontaktejaan pois. Passiivisesti syrjäydytään silloin kun esimerkiksi sairastutaan ja pudotaan kelkasta.

– Syrjään vetäytyminen on osittain normaali prosessi, mutta kyllä omista ihmiskontakteista täytyisi silti pitää huoli. On turha miettiä kenen vuoro on soittaa. Voittaja on se, joka ottaa yhteyttä, Pirkko Lahti painottaa.

- Kun ihminen kuolee, hänet kantaa hautaan kuusi ihmistä. Minä sanon aina, että ihmisellä pitäisi olla jo eläessään katsottuna "arkunkantajat", sellaiset ihmiset, jotka auttavat ja kantavat vaikeiden aikojen yli.

Höpötys ei ole höpöhöpöä

Terveellisen elämän niksit ovat vanhuksille pääosin samat kuin kaikenikäisille. Riittävä uni ja oikeanlainen ravinto auttavat pitkälle. Pirkko Lahti painottaa myös erityisesti ruoasta nauttimista.

- Syöminen on demonisoitu. Nykyään ei voi pistää palaa suuhunsa miettimättä onko siinä liikaa kaloreita tai onko leipä vaarallista. Ruoasta kannattaisi nauttia, ja yksin asuvienkin pitäisi esimerkiksi kattaa itselleen ruokahetkeä varten.

Suun lihakset surkastuvat jos niitä ei käytä.

Pirkko Lahti

Unen ja ruoan lisäksi Lahti suosittelee yksin asuville itsekseen höpöttämistä.

- Suun lihakset surkastuvat jos niitä ei käytä. Puhekyky säilyy kun suuta käyttää. Kannattaa vaikka väittää vastaan radiolle ja kommentoida televisio-ohjelmia jos ei muuta keksi.

Vartti valitusta kärkeen

Valittaminen ja surkuttelu eivät kannata, edes suun lihasten harjoittamisen takia.

- Positiivisella elämänasenteella on mielialan kannalta iso vaikutus. Meidän pitäisi oppia rajaamaan sairaudet vain tiettyyn osaan kehoa. Voi ajatella, että tänään sattuu polveen tai päähän, mutta muuten olen aika hyvässä kunnossa. Kaikenlaiset krempat kuuluvat ikääntymiseen, mutta ihminen voi silti kokea itsensä terveeksi.

Terveyden esiin nostaminen on hyvin tärkeää onnellisen vanhuuden kannalta, mutta Pirkko Lahti myöntää itsekin sortuvansa valittamiseen aika ajoin.

- Meillä on porukassa sääntö, että sairauksista saa valittaa vain vartin heti tapaamisen aluksi ja sitten pitää puhua muusta. Me siirrymmekin valitusvaiheesta suoraan haukkumaan palveluita ja poliitikkoja, nainen nauraa.