1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ollila: Steve Jobs rakensi taitavasti itsestään myytin

Nokian entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ryhtyi öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajaksi, koska energia-ala on tulevaisuudessa teknologiaan keskittyvää liiketoimintaa.

talous
Jorma Ollila
Jorma Ollila Yle

Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan mukaan Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs teki tietoisten valintojen avulla itsestään tarunomaisen hahmon yritysmaailmassa. Ollila uskoo, että myytin luomista edisti Jobsin kieltäytyminen kaikista haastatteluista.

- Myytin syntymisessä oli monta tekijää, joista tärkein on se, että Steve Jobs oli monessa mukana pioneerina ja menestyi. Sitten tapahtui se, mistä amerikkalainen media kovasti tykkää - Jobs epäonnistui, mutta tuli takaisin, Ollila sanoo Ylen Pressiklubissa.

Ollilan mukaan erityisesti yhdysvaltalaiset journalistit pitävät come-back tarinoista. Jobsin elämänvaiheet kiinnostavat, koska hän voitti vaikeudet aina uudelleen.

- Jokaisessa mutkassa Jobs itse asiassa sai huomattavan henkilökohtaisen varallisuuden. Sen lisäksi hän sai oppia. Kun Jobs tuli takaisin Appleen vuonna 1997 - 1998, hän pystyi hyödyntämään opin, niin että syntyi erinomaisia tuotteita ja ratkaisuja sekä huomattava menestys yhtiölle, Ollila perustelee.

Mitenkään sattumalta Steve Jobsin maine teknologia-apostolina ei kuitenkaan syntynyt. Ollilan mukaan Jobs loi maineensa harkituilla valinnoilla.

Energia on yksi ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä.

Jorma Ollila

- Jobs itse edesauttoi myytin syntymistä. Hän ei antanut haastatteluja lehdistölle eikä tavannut asiakkaita, koska asiakkaat eivät hänen mielestään tienneet, mitä haluavat. Lisäksi Jobs ei tavannut analyytikkoja tai omistajia, koska se ei hänen mielestään ollut tarpeellista.

”En tykkää helpoista hommista”

Jorma Ollila kertoo Ylen Pressiklubi-ohjelmassa ottaneensa öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajuuden vastaan, koska kaipaa haasteita.

- En ole koskaan ottanut harteilleni helppoja hommia. Tämä tuntuu todella haasteelliselta ja hyvältä. Energia on yksi ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä.

Hänen mukaansa energiateollisuus muuttuu jatkuvasti teknologiavetoisempaan suuntaan.

- Meillä ei ole riittävästi energiaa, jotta miljardi ihmistä saataisiin nostettua köyhyydestä, ja seuraavilla kahdella miljardilla, jotka syntyvät seuraavien 40 vuoden aikana, olisi kohtuullinen elintaso. Lisäksi on tietenkin luontonäkökulma. Tämä tulee olemaan teknologiabisnes seuraavien vuosien aikana, Ollila toteaa.

Lue seuraavaksi