1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Krista Kosonen muuntuu raivopäästä Kirsikkapuiston tunteikkaaksi Ranevskajaksi

Tshehov ja Zholdak saivat suosikkinäyttelijä Krista Kososen palaamaan Turkuun

Krista Kosonen tekee Kirsikkapuiston pääroolin. Kuva: Yle / Kimmo Gustafsson.

Näyttelijä Krista Kosonen palaa venäläisten klassikkonäytelmien tulkiksi Turun kaupunginteatterin estradille. Syksyllä ensi-iltansa saa Anton Tshehovin tekstiin perustuva Kirsikkapuisto, jonka tilanomistajatar Ranevskajana Kosonen nähdään.

Kososesta näyttää tulleen ukrainalaisen Andriy Zholdakin luottonäyttelijä Suomessa. Turun kaupunginteatterin Anna Kareninasta alkanut yhteistyö jatkuu parasta aikaa esitettävässä Vanja-enossa ja nyt reilun kuukauden ajan harjoitelussa Kirsikkapuistossa.

- Vaikea sanoa miksi. Andriy on sanonut, että that's why I like you, cause you are crazy (pidän sinusta koska olet hullu) ja voisin sanoa samat sanat, Kosonen pohtii hänen ja Zholdakin kemiaa.

- Siinä on varmaan myös se, että näyttelijänä rakastan vahvoja ohjaajia ja luulen, että Andriy rakastaa vahvoja näyttelijöitä. Sitä kautta tulee suuri luottamus.

Raivopäästä pitsinnypläykseen

Vertaillessaan Kirsikkapuiston roolia samalla lavalla esitettyyn Anna Kareninaan, Kososen mukaan suurin muutos on tapahtunut hänessä itsessään. Zholdakin kanssa työskentely on tietysti myös helpompaa, koska he tuntevat jo toisiaan. Konfliktit ovat vähentyneet ja työskentely on parhaimmillaan nopeaa sekä inspiroivaa. Roolihahmokin on Kososen mukaan erilainen.

That's why I like you, 'cause you are crazy.

Andriy Zholdak Krista Kososelle

- Anna Kareninassa rakastin sitä hyvin intohimoista raivopäätä. Tässä ei ainakaan huudeta yhtä paljon, Kosonen naurahtaa.

- Tämä rooli on eri tavalla tunteikas. Jos Anna Karenina oli tilkkutäkki, niin tämä on enemmän pitsinnypläystä. Andriykin painottaa, että Tshehovissa on enemmän kyse nyansseista.

Tea Istan lähtö tuntui takaiskulta

Kososen kertoo jo saaneensa Tshehovilaisen maailman mieleensä, mutta siihen sisäänpääsy ei hänen mukaansa ole yksinkertaista. Periaatteessa tekstiä on hänestä helppo lukea,  mutta kun repliikkejä ja tekstejä lähtee työstämään, paljastuu monimutkainen maailma.

Kirsikkapuiston näyttelijöitä ja ohjaaja Andriy Zholdak. Kuva: Yle / Kimmo Gustafsson

- Kun ryhtyy tutkimaan niitä ihmisiä, mitä ne tahtovat ja mistä on oikein kyse, niin siellä on hirveän monta tasoa, symbolisia tasoja.

Alunperin Kososen piti vuorotella pääroolissa Tea Istan kanssa, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun Ista päätti luopua hankkeesta.

- Henkilökohtaisesti olin innoissani, että olisin päässyt Tean kanssa tekemään samaa roolia. On tämä minulle tavallaan takaisku. En siis ajattele, että haa, rooli on vain MINUN, Kosonen toteaa.