Hyppää sisältöön

Internetin säikäyttämät äärijuutalaiset kokoontuvat stadionille New Yorkissa

Televisiota karttavat ultraortodoksit juutalaiset hyväksyvät internetin, mutta ovat huolissaan sen viekotuksista. Lääkkeitä etsitään kymmenien tuhansien miesten joukkokokouksella.

Yhdysvalloissa New Yorkissa ultraortodoksit juutalaiset ovat vuokranneet stadionin joukkokokoukselle, jossa puidaan internetin vaaroja. New York Mets -joukkueen baseballstadionille odotetaan sunnuntaina yli 40 000:ta miestä miettimään, miten tämän päivän teknologia parhaiten sovitettaisiin yhteen äärijuutalaisten arvojen kanssa.

Koska asian uskotaan kiinnostavan äärijuutalaismiehiä todella paljon ja liput ovat menneet hyvin kaupaksi, tilaisuuden järjestäjät ovat varautuneet ryntäykseen vuokraamalla varmuuden vuoksi läheltä myös tennisstadionin, jossa on 20 000 istumapaikkaa.

Järjestäjiä edustavan asianajajan Eytan Kobren mukaan tarkoituksena ei ole kieltää internetiä, vaan valjastaa sen voimat. Nykyisellään internet on merkittävä uhka monilla elämänalueilla, Kobre sanoo.

Rabbit eivät tietenkään kykene hallitsemaan vaikutteita, koska internetistä on tullut niin kaiken kattava ja tärkeä myös heille itselleen.

Professori Samuel Heilman

Joukkotilaisuuden järjestäjäjärjestö Ichud Hakehillos Letohar Hamachane, "leirin puhtautta puolustavien yhteisöjen liitto", edustaa ultraortodoksista juutalaislahkoa. Se edellyttää muun muassa, että mentyään naimisiin nainen pitää peruukkia ja mies mustaa hattua. Hänen on myös annettava partansa kasvaa. Lapsille on valtaväestöstä erilliset koulut, ja monien ensimmäinen kieli on jiddish.

Sukupuolten tiukan erottelun vuoksi naisilla ei ole asiaa kummallekaan stadionille. He voivat katsella tilaisuutta valkokankailta yhteisönsä kouluissa ja kokoontumistiloissa muualla New Yorkissa.

Internet on ultraortodokseillekin tarpeen

Tv:n katselu on yhteisössä kielletty tai ainakin sitä pidetään hyvin epäsuotavana, mutta älypuhelin tai tietokone monella on. Ultraortodoksien uskontoa ja elämää tutkinut professori Samuel Heilman sanoo yhteisön isien olevan huolissaan ulkopuolisten vaikutteiden tunkeutumisesta niiden kautta heidän elämäntyyliinsä.

He pelkäävät, että internetin kautta viekotteleva, vaarallinen ja katala maailma murentaa vanhoja tapoja ja uskomuksia, Heilman sanoo.

– Rabbit eivät tietenkään kykene hallitsemaan vaikutteita, koska internetistä on tullut niin kaiken kattava ja tärkeä myös heille itselleen. Monilla on yrityksiä, joita he hoitavat kotoaan internetin avulla, ja myös nettikauppa on tavallista.

The New York Times -lehti kertoo, että puhelinyhtiöt ovat vastanneet kysyntään tarjoamalla erityisiä kosher-puhelimia ja -filttereitä, jotka rajoittavat internetin käyttömahdollisuuksia.

Vastustajat kokoontuvat stadionin eteen

New Yorkin joukkokokouksella on myös vastustajansa, The New York Times kertoo. Stadionin ulkopuolelle kokoontuva mielenosoittajajoukko aikoo muistuttaa, että yhteisön sisällä on paljon suurempia vaaroja kuin internet.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan rabbien pitäisi kääntää katseensa lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, josta yhteisössä vaietaan.