1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Timor saa uuden presidentin kymmenvuotispäivänään

Itä-Timor kamppailee yhä köyhyydessä mutta väkivaltaisuudet ovat laantuneet.

Presidentti Taur Matan Ruak Kuva: Antonio Dasiparu / EPA

Itä-Timorin uusi presidentti Taur Matan Ruak on vannonut virkavalansa samalla, kun maa juhlii kymmenen vuotta sitten saamaansa vapautta Indonesian miehityksestä. Tänä vuonna Itä-Timorista myös lähtevät YK:n rauhanturvajoukot, sillä pitkään epävakaa maa on ollut viime vuodet rauhallinen.

Istuvan presidentin José Ramos-Hortan vaaleissa päihittäneen Ruakin mukaan vakaus on vastakin Itä-Timorin tärkein haaste ja tavoite. Toinen on maan syvän köyhyyden helpottaminen.

– Näiden asioiden puolesta ihmiset äänestivät ja näitä he kaipaavat, Ruak sanoi ennen virkaanastujaisiaan.

Entisen miehittäjämaan presidentti osallistuu juhliin

Mikäli myös heinäkuun parlamenttivaalit sujuvat rauhallisesti, YK vetää rauhanturvaajansa Itä-Timorista suunnitellusti vuoden loppuun mennessä.

Rauhanturvaajat lähetettiin Itä-Timoriin vuonna 1999, kun Indonesia oli taipunut vetäytymään sieltä. 24-vuotisen miehityksen aikana oli kuollut yli 180 000 ihmistä eli neljännes maan tuolloisesta väestöstä.

Taloudellinen tulevaisuus on sidoksissa suureen merenpohjaiseen öljy- ja kaasukenttään, jota iso naapuri Australia on ollut vastahakoinen jakamaan.

Rauhallisesti alkanut vapautuminen repesi sisällissodaksi, ja Itä-Timor päätyi YK:n hallintaan vuoteen 2002 asti. Senkin jälkeen maassa oli pitkään levottomuuksia, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä. Ramos-Horta haavoittui salamurhayrityksessä vuonna 2008.

Sen jälkeen Itä-Timor on ollut varsin rauhallinen ja hallitus on satsannut köyhyyden poistamiseen. Siitä huolimatta Itä-Timor on edelleen yksi maailman köyhimmistä valtioista. YK:n mukaan sen kansantulo asukasta kohden on 147. pienin maailman 169 maasta.

Maan taloudellinen tulevaisuus on sidoksissa suureen merenpohjaiseen öljy- ja kaasukenttään, jota iso naapuri Australia on ollut vastahakoinen jakamaan.

Indonesian-suhteiden normalisoitumisesta kertoo se, että Ruakin virkaanastujaisiin ja itsenäisyyden kymmenvuotisjuhlaan osallistuu myös Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono.