1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

G8-maat hakevat kasvua ja säästöjä

Johtavien teollisuusmaiden G8:n kokous käydään Camp Davidissa Yhdysvalloissa. Konkreettista suunnitelmaa talouskriisin nujertamiseksi ei ole syntynyt.

talous
Mario Monti, Barack Obama, David Cameron, Dmitry Medvedev ja Angela Merkel.
Italian pääministeri Mario Monti (vas.), Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Britannian pääministeri David Cameron, Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev ja Saksan liittokansleri Angela Merkel G8-maiden kokouksessa Camp Davidissa, Yhdysvalloissa toukokuussa 2012.Guido Bergmann / EPA

Kasvun ja säästötoimien sekoitus on johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän lääke Euroopan talouskriisi. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama vakuutti Camp Davidissa, että G8-maat ovat sitoutuneita monipuoliseen kokonaisratkaisuun eurokriisin hoitamiseksi.

Huippukokouksen toinen päivä alkoi Obaman ja Britannian pääministeri David Cameron kahdenkeskisellä tapaamisella. Keskustelun jälkeen Cameron totesi, että toimet eurokriisin hoitamiseksi on aloitettava kiireellisesti.

Viikonlopun huippukokouksen asialistalla on ennen kaikkea Euroopan talouskriisi, joka on lähettänyt shokkiaaltoja ympäri maailmaa. Mitään ratkaisevaa suunnitelmaa talouskriisin hoitamiseen ei vielä ole saatu aikaan. Obaman mukaan vielä on paljon tehtävää.

G8-maat eivät ole yksimielisiä talouskriisin hoitokeinoista. Tiedotteessaan maiden johtajat toteavat, että oikeat ratkaisut talouskriisin hoitamiseksi eivät ole samoja jokaiselle maalle.

Camp Davidissa luotiin kuitenkin painetta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suuntaan. Euroopassa Merkelin linja on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä. Saksan linjassa onkin havaittavissa lieventymistä. Huippukokouksen päätteeksi Obama ja Merkel on tarkoitus keskustella talouskysymyksistä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi