Vatikaani raivostui luottamuksellisten asiakirjojensa päätymisestä julkisuuteen

Paavin edustajat tuomitsevat vuodot ja vaativat syyllisiä tilille. Julkisuuteen on päätynyt tietoja muun muassa paavin salamurhasuunnitelmasta ja korruptiosta Vatikaanissa.

Ulkomaat

Vatikaani on raivostunut luottamuksellisten asiakirjojensa päätymisestä julkisuuteen ja vaatii Vatileaks-skandaaliksi nimettyihin vuotoihin syyllistyneille rangaistuksia. Alkuvuoden aikana italialaislehdissä on julkaistu uutisia, jotka ovat pohjautuneet Vatikaanista vuodettuihin asiakirjoihin.

Lauantaina Italiassa julkaistiin puolestaan toimittaja Gianluigi Nuzzin kirjoittama Hänen pyhyytensä -kirja, jossa esitellään paavi Benedictus XVI ja hänen sihteerinsä kirjeitä ja muistioita.

Julkisuuteen päätyneiden paljastusten joukossa on muun muassa väitteitä paavin salamurhasuunnitelmasta, Vatikaanin sisäisistä valtataisteluista, huonosta hallinnosta ja korruptiosta.

Paavi Benedictus XVI nimitti jo aiemmin joukon kardinaaleja selvittämään vuotojen lähdettä. Nyt Vatikaani sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta paavin yksityisyyttä loukanneet vuotajat saadaan selville ja vastaamaan teoistaan. Tarvittaessa Vatikaani on valmis pyytämään kansainvälistä tutkintaa asiasta.

Lähteet: AFP, AP