Sunnuntaisuomalainen: Liikenneministeri haluaisi estää ajamisen ilman turvavyötä

Kyseessä olisi rattijuopumukset estävän alkolukon tapainen ajonestojärjestelmä. "Turvavyölukko" pelastaisi arviolta kymmeniä ihmishenkiä joka vuosi.

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) kannattaa autoihin asennettavaa tekniikkaa, joka estää ajamisen, jos kaikki autossa olevat eivät ole turvavöissä.

Kyllönen sanoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaisessa, ettei alkolukon tapaisesta ajonestojärjestelmästä ole luvassa lakia, vaan hän toivoo autonvalmistajien luovan tarvittavan tekniikan omatoimisesti.

Kyllönen muistuttaa autojen varustelusta päättämisen kuuluvan EU-tasolle, ja sanoo olevansa valmis ottamaan asian esille unionin liikenneministerien kokouksessa. Hän pitää kuitenkin tehokkaampana patistella autonvalmistajia kehittämään "turvavyölukon."

Liikenneturvan yhteyspäällikkö ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan jäsen Antero Aho toteaa Sunnuntaisuomalaisessa, että tutkijalautakunta on jo vuosia vaatinut autoihin turvavöittä ajamisen estävää järjestelmää. Hänen mukaansa esto olisi teknisesti helppo toteuttaa ja se pelastaisi vuosittain jopa kymmeniä ihmishenkiä.

Suomen tieliikenteessä kuoli viime vuonna 292 ihmistä.