1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Obama luottaa Euroopan toipumiseen

Euroalueen kriisiä puinut johtavien teollisuusmaiden kokous tuli siihen tulokseen, että "oikeat keinot eivät ole kaikille maille samat". Kreikan kaikki kuitenkin halusivat jäävän euroalueeseen.

talous
G8-maiden kokoukseen osallistuneet vilkuttavat median edustajille Camp Davidissa Yhdysvalloissa.
MIchael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa Camp Davidissa tavanneet G8-maiden eli Yhdysvaltain, Saksan, Ranskan, Britannian, Italian, Japanin, Kanadan ja Venäjän johtajat sitoutuivat yhteisessä loppulausunnossaan kasvun edistämiseen ja vastuulliseen taloudenpitoon. He olivat myös yhtä mieltä siitä, etteivät halua Kreikan eroavan euroalueesta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi uskovansa, että Eurooppa pystyy vastaamaan taloudellisiin haasteisiinsa. Johtavien teollisuusmaiden kokouksessa lääkkeiksi määrättiin samanaikainen panostaminen sekä säästöihin että työpaikkoja luovaan talouskasvuun.

Loppulauselman maininta siitä, että "oikeat keinot eivät ole kaikille maille samat" kertoo kuitenkin myös erimielisyyksistä. Saksa painottaa edelleen ennen muuta säästöjä, mutta Ranska ja Yhdysvallat uskovat ratkaisun löytyvät ennemmin kasvusta.

Euroalueen kriisin lisäksi Camp Davidissa keskusteltiin muun muassa Iranista, Afganistanista ja energiaturvallisuudesta.

Kokousväki jatkaa seuraavaksi matkaa Chicagoon, jossa alkaa sunnuntaina läntisen sotilasliiton Naton huippukokous.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi