Viidennes ruotsalaisnuorista on ladannut seksikuviaan internetiin

Yleensä kuvat ladataan huvin vuoksi poika- tai tyttöystävän nähtäviksi, mutta monet tytöt kokevat myös, että paljastavia kuvia on pakko ladata, kertoo tuore tutkimus.

Kuva: Yle

Joka viides 15 - 24-vuotias ruotsalaisnuori on ladannut internetiin kuvia, joissa he ovat pukeutuneet paljastavasti ja poseeraavat seksuaalisesti, kertoo tuore tutkimus. 11 prosenttia tytöistä sanoo tunteneensa, että kuvat oli pakko panna julki muiden mielipiteiden vuoksi.

Paljastavia kuviaan nettiin on ladannut 19 prosenttia 15 - 19-vuotiasta tytöistä ja 13 prosenttia samanikäisistä pojista. 20 - 24-vuotiaiden joukossa vastaavat luvut ovat 23 ja 17 prosenttia.

Poikien identiteetille liikenee syntymästä saakka enemmän vahvistusta kuin tytöille.

Psykologi Ingrid Gråberg

Luvut ovat peräisin vakuutusyhtiö Ifin teettämästä nuorisobarometristä. Sen mukaan yleisin syy (55 %) kuvien lataamiseen oli se, että ajatus tuntui hauskalta ja jännittävältä. Yli puolet (53 %) sanoi, että kuvat oli tarkoitettu poika- tai tyttöystävälle. Kolmanneksi yleisin (22 %) selitys oli, että nuori halusi muilta kommentteja ulkonäöstään.

Vain muutama prosentti raksitti sellaiset syyt kuin halun provosoida, halun päätyä julkkikseksi tai halun hankkia rahaa. Hieman useampi (8 %) sanoi etsivänsä kuviensa avulla seksikumppania.

Tytöt tuntevat poikia useammin, että paljastavia kuvia on pakko julkaista muiden takia, vaikka ei haluaisikaan. Lasten- ja nuortenpsykologi Ingrid Gråberg kommentoi Dagens Nyheter -lehdessä, että muutkin tutkimukset osoittavat tyttöjen hakevan identiteetilleen enemmän vahvistusta kuin pojat. Pojille sitä liikenee syntymästä saakka useammalla tavalla kuin tytöille, Gråberg sanoo.

Tutkimus tehtiin onlinekyselynä maaliskuussa 1009 nuorelle.