Saharasta löytyi ainutlaatuinen muisto toisesta maailmansodasta

Brittiläinen Kittyhawk-hävittäjä säilyi täydellisenä 70 vuotta. Myös lentäjän viimeisistä pelastautumisyrityksistä on jäänyt jälkiä.

kulttuuri

Saharan autiomaasta on löytynyt toisen maailmansodan aikainen lentokone, joka tutkijoiden mukaan on niin hyvin säilynyt, että he ovat nimenneet sen "ilmailuhistorian Tutankhamonin haudaksi".

Saharaan hätälaskun tehnyt yksipaikkainen Kittyhawk-hävittäjä on ollut paikallaan vuodesta 1942. Hylky sai olla täysin rauhassa 70 vuotta, vaikka se ei edes peittynyt hiekkaan. Kone yksinkertaisesti laskeutui niin autiolle seudulle, ettei sen luokse osunut vuosikymmeniin ainuttakaan kulkijaa.

Lopulta sen löysivät sattumalta puolalaisen öljy-yhtiön työntekijät, jotka olivat tutkimassa Egyptiin kuuluvaa aluetta 200 kilometrin päässä lähimmästä ihmisasutuksesta.

Koneen lentäjän uskotaan säilyneen laskussa hengissä mutta kuolleen yrittäessään kävellä pois autiomaasta. Hänen ruumistaan ei ole koskaan löydetty.

Ryöstäjät aloittivat jo palastelun

Koneessa olivat löydettäessä tallessa vielä aseet ja ammuksetkin. Egyptin armeija on ottanut net talteen. Britannian kuninkaallisten ilmavoimien museon edustaja puolestaan kertoo museon suunnittelevan koneen noutamista ja lentäjän jäännösten etsintöjä.

Ennen kuin Britannian edustajat ehtivät paikalle, koneen kuitenkin pelätään katoavan pala palalta ryöstäjien mukaan. Ryöstely on jo alkanut, minkä vuoksi historioitsijat hoputtavat Britannian viranomaisia pitämään kiirettä.

Historioitsijoiden mukaan kone on ainutlaatuinen aikakapseli. Täydellisenä säilyneen varustuksen lisäksi koneen läheltä löytyi merkkejä, joiden perusteella lentäjä teki aluksi itselleen suojan laskuvarjostaan ja yritti saada koneen radion toimimaan.

Lentäjä oli 24-vuotias Dennis Copping, joka sai kesäkuussa 1942 tehtäväksi lentää vaurioituneen Kittyhawkin korjattavaksi brittien tukikohtaan. Copping harhautui lennollaan autiomaahan ja jäi sille tielleen. Nyt löydetyn hylyn sarjanumero vahvistaa Kittyhawkin hänen koneekseen.

Löydöstä kertovat muun muassa Flying (siirryt toiseen palveluun)- ja The Telegraph (siirryt toiseen palveluun)-lehdet.