Useita kuollut Italian maanjäristyksessä

Maa tärisi aamuyöllä Pohjois-Italiassa 6,0 magnitudin voimalla. Ainakin kuuden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa. Loukkaantuneita on kymmeniä. Järistys vaurioitti myös useita historiallisia rakennuksia.

Ulkomaat
Italian maanjäristyksessä sortunut asuinrakennus.
Elisabetta Baracchi / EPA

Voimakas maanjäristys on vaatinut ainakin kuuden ihmisen hengen Modenan ja Ferraran alueella Pohjois-Italiassa. Raunioista etsitään edelleen mahdollisia uhreja.

Noin 35 kilometrin päässä Bolognasta aamuyöllä sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 6,0 magnitudia. Keskus oli vain noin viiden kilometrin syvyydessä.

Parikymmentä sekuntia kestänyt järistys aiheutti paniikkia laajalti Pohjois-Italiassa. Tärinä romahdutti osittain muun muassa useita kirkontorneja ja repi halkeamia talojen seiniin. Joitakin sairaaloita ja asuintaloja evakuoitiin varmuuden vuoksi.

Henkensä menettäneistä kolme oli keramiikkatehtaan työntekijöitä, jotka jäivät työpaikkansa pudonneen katon alle Sant'Agostino di Ferrarassa. Neljännen kuolonuhrin, yövuorossa olleen työläisen, järistys vaati niin ikään tehtaassa Ponte Rodoni di Bondenossa. Yksi surmansa saaneista oli 37-vuotias saksalaisnainen lähellä Bolognaa. Yli satavuotiaan naisen kerrotaan taas kuolleen järkytyksen aiheuttamaan sairauskohtaukseen.

Loukkaantuneita on eri puolilla järistysaluetta ainakin 50.

Suuret kaupungit pääsivät vähällä

Pahoja aineellisia vaurioita kärsi muun muassa keskiaikainen turistinähtävyys Estensen linna, joka sijaitsee San Felice Sul Panarossa lähellä järistyskeskusta. Yksi linnan torneista on romahtamaisillaan. Myös kaupungin pääkirkko vaurioitui pahoin.

Tärähtely tuntui myös Bolognassa, Veronassa ja useissa muissa suurissa kaupungeissa, mutta taajaan asutetuilta alueilta ei ole kerrottu pahoista vaurioista.

Pääjäristystä on seurannut useita jälkijäristyksiä, joista voimakkain oli 4,9 magnitudia. Milanon ympäristöä Lombardiaa täristi aiemmin myös pienempi järistys. Sen voimaksi kerrotaan 4,1 magnitudia. Viimeisin jälkijäristys koettiin puolenpäivän jälkeen, sen voimakkuus oli 3,8.

Vuonna 2009 Italiassa L'Aquilassa sattui 6,3 magnitudin järistys, joka tappoi lähes 300 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP