1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Forssa

Pohjois-Forssan koulut yhteen jo syksyllä?

Asia on esillä tänään Forssan kaupunginhallituksessa. Aikaistamalla koulujen yhdistämistä kaupunki hakee kustannussäästöjä, sillä opetus voidaan toteuttaa neljällä tai viidellä opettajalla seitsemän sijaan yhdistettäessä kaksi koulua.

Forssa
Kojon koulu ja pihalla leikkiviä lapsia
Sari Törmikoski / Yle

Forssan kaupunginhallitukselle esitään, että Matkun koulu ja Kojon koulu yhdistetään jo syksystä 2012 Pohjois-Forssan opetuskeskukseksi. Näin Pohjois-Forssan lapset menisivat ensi syksynä kouluun Kojolle.

Mikäli Pohjois-Forssa siirtyy yhteen kouluun, tästä koituu vuodessa 120 000-160 000 euron säästöt.

Tieto Pohjois-Forssan koulujen pikaisesta yhdistämisestä tuli Forssan kasvatuslautakunnalle täytenä yllätyksensä. Lautakunnan puheenjohtaja Marjut Kallioinen yllättyi täysin siitä, että kaupunginhallitus aikoo aikaistaa Matkun ja Kojon koulujen sulauttamista yhteen. Kallioinen sanoo vaativansa, että Pohjois-Forssaan ryhdytään rakentamaan uutta koulua pikimmiten, eikä asia saa odottaa vuoteen 2017.

Marjut Kallioisen mukaan Kojon opetustilat eivät vielä riitä yhdistettävälle oppilasmäärälle.

- Ei, ei tule riittämään, se vaatii hirveästi valmisteluja ja kyllä siellä täytyy muutoksia tehdä, että kaikki lapset saadaan mahtumaan yhteen kouluun. Myöskään urheilusali, mikä koululla on, ei ole niin hyvä, eli sekin vaatii panostusta, mutta siinäkin nyt juostaan väärin päin puuhun, jos sinne nyt tehdään joku remontti, koska tämä uusi kasvukeskus laitetaan pystyyn. Mutta on se aivan sama, ovat ne lapset sitten Matkun koululla tai Kojon koululla, niin jotain täytyy kuitenkin tehdä.

Pohjois-Forssan koulukysymysten käänteet hämmentävät asukkaita. Koijärven alueen kylät ry:n varapuheenjohtaja Timo Heikkilä sanoo, että pohjois-forssalaiset on pidetty asiassa täysin pimennossa. Uusi käänne ihmetyttää, ja tilanne tuntuu täysin kummalliselta, sanoo Timo Heikkilä.

Pohjois-Forssaa uhkaa koululakko

Useat vanhemmat ovat jo ilmoittaneet, etteivät he lapsiaan Kojolle laita. Vanhemmat pitävät Kojon koulua liian huonokuntoisena isolle lapsijoukolle. Siellä pelätään myös olevan asbestia, sanoo kaupunginvaltuutettu Johanna Häggman.

Forssan kaupunvaltuusto on aiemmin päättänyt, että Kojon ja Matkun koulun toiminnot kootaan yhteen siinä vaiheessa, kun uusi koulurakennus valmistuu.