Juhlakutsuetiketissä olisi suomalaisilla parantamisen varaa

Kutsussa olevaan vastauspyyntöön vastaaminen tuppaa usein jäämään, jos kutsun saaja ei pääse osallistumaan juhlaan. Järjestäjän ajatuksia ei aina osata riittävästi kunnioittaa.

ilmiöt
Kutsukortteja kaupan hyllyllä
Yle / Anna Kumpulainen

Kesän juhlista suurimmat, lakkiaiset ja häät, poikkeavat toisistaan niin juhlimistavoiltaan kuin kutsuetiketeiltään. Savonia-ammattikorkeakoulun matkailu– ja ravitsemisalan lehtori Markku Haapakoski muistuttaa, että kutsulla on aina suuri merkitys.

- Vieraan olisi osattava lukea kutsua ja kunnioittaa esimerkiksi annettua aikataulua, Haapakoski korostaa.

Lakkiaisiin on perinteisesti ollut tapana kutsua lehti-ilmoituksella, mutta nykyisin käytetään paljon myös tekstiviestiä, puhelinsoittoa ja sähköpostia.

- Sähköinen viestintä on tullut myös lakkiaiskutsuihin ja se on ihan mielekästä. Lakkiaisten kaltaisessa perhejuhlassa aika virallisten tulosten saamisen jälkeen on kuitenkin niin lyhyt, Haapakoski toteaa.

Hääkutsu lähetetään useimmiten postin välityksellä perinteisen kaavan mukaan. Erityisesti, jos kyse on kesähäistä, kutsut on lähetettävä riittävän ajoissa.

Katso kenelle kutsu on osoitettu

Vieraan kannalta ensiarvoisen tärkeää on aivan aluksi katsoa, että sopiiko juhlaan osallistuminen omiin aikatauluihin. Vastausta pyydetään –merkintä kutsuissa tarkoittaa aina vastausta, pääsipä osallistumaan juhlaan tai ei.

- Monta kertaa suomalaiset jättävät vastaamatta, jos eivät ole menossa juhlaan. Silloin ajatellaan ilmeisesti, että kutsuun ei tarvitse reagoida lainkaan, Haapakoski harmittelee.

Jos vierasmäärä oleellisesti muuttuu, saattaa tulla noloja tilanteita.

Markku Haapakoski

Hän kuitenkin sanoo, että vastauspyyntöä olisi syytä kunnioittaa ja ilmoittaa onko tulossa vai ei. Tällöin voi kiittää kutsusta ja onnitella samalla. Haapakosken mukaan suomalaisille tuottaa hankaluuksia vastaamisen lisäksi pukukoodi ja tilaisuuden luonteen huomioiminen.

- Kutsussa mainitaan aina myös se, kenelle kutsu on suunnattu. Onko se tarkoitettu perheenjäsenille, onko se henkilökohtainen vai avec-kutsu. Näitä pitäisi noudattaa.

Lakkiaisissa kutsuvierasetiketti ei ole niin tiukka kuin häissä, koska kutsu laitetaan usein lehteen. Lähituttavat, kaverit ja läheiset naapurit voivat tulla kutsumatta, mutta Haapakosken mielestä tänä päivänä voisi myös ilmoittaa tulosta.

- Perheet ovat varautuneet tiettyyn ruoka -ja juomamäärään ja jos vierasmäärä oleellisesti muuttuu, saattaa tulla noloja tilanteita. Ilmoittamalla tulosta vältetään nämä tilanteet.