Hyppää sisältöön

Kiinteistönvälittäjien hintasota kovenee

Vuokraturva lanseeraa Myyntiturvan, jolla on kiinteät välityspalkkiot asuntokaupassa. Perinteiset välittäjät eivät säikähdä uutta kilpailua.

Vuokra-asuntoja välittävä Vuokraturva alkaa välittää pieniä asuntoja kiinteällä palkkiolla. Päätöstä on edeltänyt kaksivuotinen kokeilu, jolla Vuokraturva yritti painostaa kilpailijoita alentamaan välityspalkkioita. Koska isot kiinteistönvälittäjät eivät reagoineet, yritys elvyttää kiinteistömyyntinsä nyt uudelleen.

Esimerkiksi yksiöiden välityspalkkio on uudessa Myyntiturva-välityspalvelussa arvonlisäveroineen aina 1 845 euroa. Ero prosenttiperusteiseen välityspalkkioon arvoalueilla voi olla tuhansia euroja.

Vuokraturva aloitti vastaavan kokeilun vuonna 2009. Kiinteätkin palkkiot toivat voittoa, mutta ei saanut muita kiinteistönvälittäjiä pudottamaan palkkiohinnoitteluaan.

- Me laajennamme sitten meidän toimintaa ja lähdemme panostamaan täysillä myyntivälitykseen, kertoo hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Perinteiset toimijat toivottavat kilpailun tervetulleeksi. Suuret välitysfirmat puolustavat provisioitaan muun muassa sillä, että se motivoi kiinteistönvälittäjää myymään kohteen mahdollisimman hyvällä hinnalla.

- Voi kysyä, kauanko joku henkilö tekee kiinteistönvälitystä kiinteällä palkkiolla, OPKK:n kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg sanoo.

- Asunnon myyjän kannattaa ottaa huomioon, mitä muuta hän välittäjältä saa, kuten markkinointia, neuvoo SKV:n toimitusjohtaja Mikko Parikka.

Esimerkiksi myös Huoneistokeskuksella on kohtuullisemmiksi katsomansa kiinteät palkkiot pienissä asunnoissa, koska yksiöt ja kaksiot menevät nopeasti kaupaksi.

Vuokraturva myy alkuun vain pääkaupunkiseudulla, ja toivoo pystyvänsä syksyllä laajentamaan asuntomyynnin muualle Suomeen.