1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtitieteen harrastajat odottavat Venuksen ylikulkua

Alkukesällä tähtien ja planeettojen havainnointi on hankalaa valoisien kesäöiden vuoksi. Tällä kertaa kesäkuun kuudentena katseensa kannattaa kuitenkin suunnata taivaalle. Siellä voi nähdä jotain perin harvinaista.

Kotimaan uutiset
Venus kulkee pienenä pisteenä Auringon edestä
Soini Soininen

Varhain aamulla 6. kesäkuuta 2012 tapahtuva Venuksen ylikulku on sen verran harvinainen tapahtuma, että sitä odottavat innolla tähtitieteen harrastajat ympäri maailmaa. Edellisen kerran se nähtiin kesäkuussa 2004, mutta seuraavan kerran se tapahtuu vasta vuonna 2117. Tuo ylikulku ei kuitenkaan näy Suomessa. Seuraava Suomessa näkyvä Venuksen ylikulku tapahtuu vuonna 2247.

Tästä syystä tämänkertaista Venuksen ylikulkua odottaa myös Tähtitieteen harrastajien yhdistys Seulaset ry:n sihteeri Ismo Kuismin.

- Venus kulkee pisteenä Auringon kiekon edestä. Kokonaisuudessaan Aurinko on näkyvissä klo 3.21, ja silloin Venus näkyy mustana pisteenä Auringon kiekon yläosassa. Venus siirtyy kohti Auringon oikeaa yläreunaa. Se alkaa siirtyä pois Auringon edestä klo 7.36 ja ylikulku päättyy klo 7.54, Ismo Kuismin kertoo.

Auringon kirkkauden vuoksi ylikulkua ei saa katsoa kiikarilla tai kaukoputkella ilman asianmukaista aurinkosuodinta.

Tutkijoille kiinnostava kohde

Tähtitieteen tutkijoiden kannalta Venus on kiinnostava kohde.

- Minulle se on ollut henkilökohtainen mielenkiinnon kohde lapsesta asti. Olin siihen aikaan koulussa, kun luotaimien kautta alettiin saada uutta tietoa ja kuvia Venuksesta. Aiemmin oli luultu että Venus on Maan kaltainen planeetta. Nyt kävi ilmi että se onkin hyvin erilainen. Se kaikki oli minusta erittäin kiehtovaa, Ismo Kuismin innostuu kertomaan.

Tavallinenkin taivaallekatselija on aina ymmärtänyt Venuksen erityisen kirkkauden.

Ismo Kuismin

- Tähtitaivaan havainnoitsijalle Venus voi olla vähän tylsä ja yksitoikkoinen. Sitä peittää paksu kaasukehä eli siitä ei voi esimerkiksi kaukoputkella oikein nähdä mitään. Nykyaikaisilla laitteilla, esimerkiksi tutkamittauksilla, se alkaa kuitenkin näyttää ihan toisenlaiselta, Kuismin tarkentaa.

- Venus on ollut kautta aikain monellakin lailla merkittävä kohde, myös tähtitieteen kehityshistoriassa. Ihan tavallinenkin taivaallekatselija on aina ymmärtänyt sen erityisen kirkkauden. Joissakin kulttuureissa sen perusteella on ymmärtääkseni tehty kalentereitakin ja sillä on ollut uskonnollista merkitystä, Ismo Kuismin sanoo.

Vaikka Venusta on tutkittu paljon, eivät kaikki siihen liittyvät seikat ole vieläkään täysin selvillä. Tutkijat selvittävät edelleen mm. planeetan olosuhteita ja niiden kehittymistä, Venuksessa havaittua salamointia ja magneettikentän puuttumista.

Lue seuraavaksi