1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Azerbaidzhanissa Euroviisujen toivotaan parantavan ihmisoikeuksia

Maan johdon otteiden pelätään kovenevan Euroviisujen jälkeen. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Azerbaidzhan on autoritaarinen valtio.

Azerbaidzhanissa toivotaan kansainvälisen huomion parantavan maan tilannetta. Kuva: Yle

Azerbaidzhanin oppositio toivoo, että euroviisujen aikaansaama kansainvälinen huomio helpottaisi ihmisoikeustilannetta maassa. Öljytuloilla vaurastuneen Azerbaidzhanin ihmisoikeustilannetta pidetään huolestuttava.

Emme halua, että vapautemme myydään öljyä ja kaasua vastaan.

Bashkhanim Abbasova

Oppositioaktivisti Tural Abbasli on ollut vangittuna viime keväästä lähtien. Hänen äitinsä ja ryhmä azerbaidzhanilaisia naisia osoittavat mieltään, jotta Tural ja muut poliittiset vangit vapautettaisiin.

- Nykyhallitus ei anna meille demokratiaa, vaan meidän on luotava se tänne itse. Tarvitsemme Euroopan apua. Emme halua, että vapautemme myydään öljyä ja kaasua vastaan, sanoo aktivistin äiti Bashkhanim Abbasova.

Protestiäänet vaimennetaan

Oppositio on ajettu Azerbaidzhanissa ahtaalle.  Juuri ennen euroviisuja viranomaiset hajottivat kovin ottein opposition protestin Bakussa.

Myös opposition suurin sanomalehti, Yeni Musavat on saanut osansa. Lehden entinen päätoimittaja on tapettu ja toimittajia on painostettu lopettamaan työnsä.

- En itse pelkää, mutta äitini on työstäni huolissaan. Sen sijaan isäni tukee minua ja siksi olen täällä, sanoo Yeni Musavatin toimittaja Leyla Mustafajeva.

Azerbaidzhanissa vaaditaan kymmenien poliittisten vankien vapauttamista. Ihmisoikeusaktivistit sanovat, että Azerbaidzhan on autoritaarinen valtio, joka ei kunnioita kansalaistensa sananvapautta.

Öljytulot eivät näy arjessa

Azerbaidzhanin olot olivat sekasortoiset Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, minkä takia monet ihmiset olivat aluksi tyytyväisiä olojen vakautumiseen.

Nyt Azerbaidzhanissa kytee tyytymättömyys. Johto on rikastunut öljytuloilla, mutta tavalliset ihmiset yrittää löytää työtä ja selvitä arjestaan.

Tie muutokseen näyttää vaikealta, koska valtaapitävät eivät ole siihen halukkaita. Pari vuotta sitten Azerbaidzhanissa kumottiin myös presidentin valtakausia koskeva rajoitus.

Oppositio uskoo, että kun euroviisujen valot sammuvat Bakussa, maan johdon otteet kovenevat.