1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Europarlamentaarikko kiittelee Kontiolahden pohjavesikantaa

Pohjoiskarjalaisen Kontiolahden kunnan halu suojata pohjavettään ilahduttaa vihreiden europarlamentaarikkoa Tarja Cronbergia. Kunnan mielestä pohjavesi on uraanikaivosta tärkeämpi asia.

Kuva: YLE / Paavo Koponen

Vihreiden polvijärveläinen europarlamentaarikko Tarja Cronberg on ilahtunut Kontiolahden kriittisestä kannasta uraanikaivostoimintaan.

Kontiolahden kunnanvaltuuston mielestä kaivoksen hyödyt jäisivät ulkomaisille toimijoille. Kunta näkee pohjaveden suojelemisen kaivostoimintaa tärkeämpänä.

- Vanhassa kaivoslaissa oli juuri se ongelma, että kunta ei voinut määrätä alueellaan. Esimerkiksi Ruotsin kaivoslaissa on aina ollut tämä kunnan veto-oikeus, sanoo europarlamentaarikko Tarja Cronberg ja lisää:

- Pohjavesi on rahaa pankissa tulevaisuutta varten, jos katsotaan kuinka vesi loppuu maailmasta ja maailman väestö lisääntyy, niin puhtaalla pohjavedellä on arvaamaton arvo.

"Ettei tulisi tyhjiä kaivospaikkakuntia"

Vihreiden puoluekokouksessa Lappeenrannassa nousi esille kaivosvero, jonka tuottoja käytettäiisin kaivospaikkakuntien tulevaisuutta ajatellen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Pekka Haavisto ehdotti, että kaivosveron tuotot kerättäisiin kaivosrahastoksi samaan tapaan kuin Norjassa kerätään öljyrahastoa.

Outokummun kaupunki paikkasi kaivoksen kulttuurilla.

Tarja Cronberg

Veron tuotolla turvattaisiin tulevien sukupolvien edut kaivospaikkakunnilla. Myös vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg haluaa Norjan mallin Suomeen.

- Omasta kunnastani Polvijärvestä tulee nyt kaivospaikkakunta, ja kaivoksen elinikä voi olla vain 10-15 vuotta. Sen jälkeen ei ole ehkä ainoastaan ympäristöhaittoja ja ennallistamiskysymyksiä, vaan myös se mitä yhdyskunnalle tapahtuu. Ettei tulisi tyhjiä kaivospaikkakuntia.

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg ottaa esimerkiksi pohjoiskarjalaisen Outokummun kaupungin, jossa on pystytty luomaan uusia elinkeinoja kaivoksen lähdettyä.

- Mielestäni Outokumpu on hyvä esimerkki. Sieltä kun kaivos lakkautui, niin saatiin kulttuuritoimijoita siirtymään Outokumpuun ja elävöittämään paikkakuntaa. Vaikka varmasti kaivoksen lakkauttamisen ongelmat olivat todella syvät, pohtii Cronberg.