Perrozompopo laulaa toivosta

Nigaragualainen laulaja ja lauluntekijä Perrozompopo vieraili viikon vaihteessa Oulussa costaricalaisista muusikoista muodostuvan yhtyeensä kanssa. Perrozompopo eli Ramon Mejia herättää kotimaassaan ja Väli-Amerikassa samanlaisia tunteita kuin Bob Dylan muualla maailmassa.

kulttuuri
Perrozompopo 45 Specialin lavalla.
Yle

Ramon Mejían veli on maankuulu salsalaulaja Luis Enrique ja hänen setänsä on 70-luvun folk- ja protestilaulaja Carlos Mejía Godoy. Perrozompopo jatkaakin kunniakkaasti sukulaistensa viitoittamalla tiellä. Hänen sanoituksensa käsittelevät muun muassa Nicaraguan köyhyyttä ja sotaisaa menneisyyttä, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta sekä syrjäytymistä.

Mejian taiteilijaperheessä yhteiskunnalliset asiat olivat tapetilla ja kantaaottamisen kulttuuri rikas. Perrozompoposta tuli sotilaiden saappaanvarsien seasta aikuiseksi putkahdelleen toivon sukupolven ääni. Miehen sanoituksissa rönsyää elämä rikkaana ja riipaisevana, ja teemoissa on paitsi herkkyyttä kuunnella pienten ihmisten todellisuuksia, myös uskallusta sanoa ääneen se, mikä on rumaa ja väärin.

Ramonin laulut kertovat Nigaraguan arjesta. Huoli lasten ja nuorten selviytymisestä näkyy kaikessa toiminnassa. Mies on parantumaton idealisti, joka ottaa kantaa myös teoilla. Hän on osallistunut kehitysyhteistyöhankkeisiin ja kampanjoihin muun muassa kaatopaikalla työskentelevien lasten tulevaisuudennäkymien parantamiseksi.

Ramon Mejialla on myös kanttia arvostella kehitysyhteistyötä. Oulussa hän puhui siitä kuinka helposti kehitysyhteistöhön laitetut rahat valuvat vääriin käsiin. Kehitysrahoja ei pidä jakaa valtion kautta vaan suoraan järjestöille, Mejia sanoo.

- Naisten ja lasten asema ei muutu elleivät he edes osaa lukea. Kuinka helppoa lukutaidotonta onkaan hämätä, Ramon toteaa ties kuinka monetta kertaa.

Hullun hallitsematon maa

Nicaragua on eksoottinen maa. Maa täynnä ristiriitaisuuksia, rakkaustarinoita ja hallitsematonta hulluutta, Mejia jatkaa.

- Se on kysymysten maa, vallan, uskonnon, runouden ja ihmisten maa. Maa, jossa politiikka, kansainvälinen kehitysyhteistyö, maailmanlaajuiset strategiat, suuret monikansalliset yritykset - me kaikki samassa sillisalaatissa - juomme päivittäin kahvia ja yritämme ratkaista pienten maailmojemme ongelman.

Toisenlainen maailma on mahdollinen, vaikka vesi valuu monien silmistä.

Perrozompopo

- Tässä on musiikkia, joka kertoo siitä. Toisenlainen maailma on mahdollinen, vaikka vesi valuu monien silmistä, Ramon Mejia sanoo.

Lattarimeininkiä reggaen ja hiphopin tahtiin

Perrozompopon yhteiskunnallisesti kantaaottavan musiikin taustalla soivat vaikutteet latinalaisen Amerikan musiikkiperinteistä, reggaesta, folkista, rockista ja hiphopista. Laulaja-lauluntekijä aloitti uransa 2000-luvun alussa, ja on julkaissut yhteensä kolme albumia.

Perrozompopo vastaanotti Latin Grammy -ehdokkuuden paras vaihtoehtoisen musiikin albumi -kategoriassa vuonna 2010.

Canciones Populares Contestatarias -albumin ilmainen verkkolataus tehtiin mahdolliseksi espanjalaisen Spanish Agency for International Development Cooperation -organisaation tuella.

Oulun automuseo kiinnosti

Oulussa Perrozompopo esiintyminen jäi turhankin vaatimattomaksi. Yhtye esiintyi lauantaina Oulun Toppilassa Mahdollisuuksien torilla ja klubikeikalla Tervasoihdussa illalla. Sunnuntaina bändi näytti taitojaan 45 Specialissa. Vaikka väkeä ei suuria määriä paikalla ollut niin meininki oli hyvä. Costa Ricasta kasattu bändi soitti oivasti ja miehet olivat kohteliaan kiinnostuneita niin Oulusta kuin naapurimaan Pietaristakin.

- Oulun automuseoon olisi kiva päästä, toteaa bändin basisti Andrés Jimenez.

Ja eiköhän toive myös toteutunut. Kun Ramon esiintyi ja kertoi koululaisille Nigaraguasta kulttuuritalo Valveella jäi muille taukoa vaikka automuseossa käyntiin.