Vuorensola: Myös Spielbergillä monta natsielokuvaa

Iron Sky -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola pitää natsiteemaan palaamista sattumana. Cannesin elokuvajuhlille osallistuva Vuorensola kertoi Yle Uutisille seuraavasta projektistaan I Killed Adolf Hitler. Hänen mukaansa tuleva elokuva on hyvin erilainen kuin Iron Sky.

kulttuuri
Sivu Jasonin sarjakuvasta I killed Adolf Hitler.
Sivu Jasonin sarjakuvasta I killed Adolf Hitler.Fantagraphics Books Inc.

Avaruuteen paenneet natsit vaihtuvat astetta aidompiin tapauksiin Timo Vuorensolan seuraavassa elokuvassa. _I Killed Adolf Hitler _kertoo kahden palkkatappajan tehtävästä matkustaa ajassa taaksepäin vuoteen 1939 murhaamaan natsi-Saksan johtaja.

Vuorensola kiistää etsineensä uudeksi projektikseen varta vasten natsiaiheista elokuvaa.

- Olen saanut valtavan määrän käsikirjoituksia, joista suurin osa ei hetkauta. _I Killed Adolf Hitler _toimii alusta loppuun mielettömän hienosti, joten halusin ehdottomasti tehdä sen, ohjaaja sanoo.

Vaikka natsitarina ei ollut itsetarkoitus, ei Vuorensola pidä sitä myöskään ongelmana.

- Ajattelen niin, että joka teemasta riittää ammennettavaa jos tarina on hyvä. Onhan Spielbergilläkin muutamiakin natsielokuvia, eivätkä ne koskaan käy vanhaksi.

Töitä suomalaisille näyttelijöille?

Neuvottelut elokuvan näyttelijöistä on vasta aloitettu, eikä Vuorensola halua pohdiskella niitä vielä julkisuudessa. Suomalaisten näyttelijöiden mukanaoloa hän pitää mahdollisena.

- Minulla ei ole mitään sitä ajatusta vastaan. Pääosanäyttelijät tulevat olemaan englanninkielisiä ihan tarinankin takia, mutta en vastusta sitä, että jonkun suomalaisenkin näyttelijän sinne toisi.

Ohjaaja paljastaa odottavansa innolla tulevia näyttelijävalintoja.

- Brittiläisellä osatuottajalla Studio Eightillä on pitkä historia nimekkäidenkin näyttelijöiden kanssa. Meillä on läjä ideoita ja niiden perusteella lähdetään metsästämään, Vuorensola sanoo.

Norjalaisella kaurismäkeläisiä sarjakuvia

_I Killed Adolf Hitler _-elokuvan taustalla on norjalaisen sarjakuvataiteilija Jasonin samanniminen teos. Vaikka Vuorensola ei ole lukenut kyseistä teosta, on sen tekijä hänelle tuttu entuudestaan.

- Jasonin tapa lähestyä asioita on mukavan eleetöntä. Siinä on sellaista kaurismäkeläistä huumoria, hän sanoo.

Ohjaaja kuitenkin huomauttaa, että hänen seuraava elokuvansa ei ole komedia. Hän painottaa myös uuden projektin eroa _Iron Sky _-elokuvaanverrattuna.

- Halusin lähteä tutustumaan vakavampaan draamalliseen toimintaelokuvaan. _I Killed Adolf Hitlerissä _tulee varmasti olemaan humoristisia hetkiä, mutta ensisijaisesti se ei ole komedia.

Komedian pariin Vuorensola kertoo palaavansa _Iron Skyn _jatko-osassa, joka hänen on tarkoitus ohjata _I Killed Adolf Hitlerin _jälkeen.