Kasiluokkalaisten svengaava show Savonlinnan Mertalan koululla

Kahdeksasluokkalaiset tekivät laajan taideprojektin ja neljän esityksen sarjan, jossa aiheena olivat 60- ja 70-luvut.

Koulutus ja kasvatus
Lavalla esiintyvät Timo Kuutti, Katri Vauhkonen, Joel Ikonen ja Sanni Varis, sekä taustavaikuttajina opettajat Katriina Koponen (edessä vas.) ja Satu Partanen.
Lavalla esiintyvät Timo Kuutti, Katri Vauhkonen, Joel Ikonen ja Sanni Varis, sekä taustavaikuttajina opettajat Katriina Koponen (edessä vas.) ja Satu Partanen.Yle / Johanna Hämäläinen

Mertalan koulun nelisenkymmentä kahdeksasluokkalaista teki musiikkipainotteisen esityksen, jossa mukana olivat myös seitsemän opettajaa.

- Historiaa, kuvaamataiteita, musiikkia, äidinkieltä, ruotsia ja englantiakin on tarvittu, kertoo Mertalan koulun äidinkielen opettaja Katriina Koponen.

Oppilaat ovat rakentaneet itse tanssiosuudet, laulaneet ja näytelleet sekä tehneet taustatyön.

- On todella monipuolista se, mitä yksi ihminen on tehnyt. Välillä on ollut innon piikkejä, ja sitten sellaista ettei joku toimi ja se pitää vaihtaa. Nyt tuntuu, että tämä on noussut loppua kohden ja se on ollut tosi hyvä, Koponen sanoo.

- Meidän tunneilla katsoimme lastenohjelmia. Olemme myös tutustuneet 60- ja 70-lukujen muotiin, koska pukeutuminen oli yksi asia, jota halusimme tuoda esille, mainitsee käsityö- ja kuvataideopettaja Satu Partanen.

Työtunteja on mahdoton laskea, ja taideprojektia tehtäessä puhutaan ennemmin työkuukausista.

- Paljon on vienyt aikaa. Me olemme aloittaneet projektia joulun jälkeen oppilaiden kanssa, ja sitten opettajien kanssa olemme miettineet tätä jo ennen joulua. On vaadittu joustoa monelta opettajalta, Partanen sanoo.

 ”Erittäin hyvä ryhmähenki”

Oppilaat ovat olleet innoissaan taideprojektissa mukana. Monen eri aineen tunnit ovat jättäneet asioita oppilaiden muistiin.

- Tätä oli hauska tehdä. Oli tietenkin aikoja, jolloin ei kiinnostanut tai ei vaan jaksanut, mutta kyllä esiintyminen oli todella hauskaa, kertoo Sanni Varis.

- Opin paljon pukeutumisesta. Tyyli on erilaista, kertoo Katri Vauhkonen.

Ensi-ilta oli varattu oppilaiden vanhemmille, ja koulun muut oppilaat näkivät toiset esitykset.

- Ei jännittänyt, vaikka epäilin aluksi että jännittäisi. Ei se sitten ollutkaan niin ihmeellistä, sanoo Timo Kuutti.

- Kaikki oli aika kivaa, mutta ehkä omat esiintymisvuorot oli mukavimpia. Oli erittäin hyvä ryhmähenki. Jos olisi mahdollista, niin mielellään tällaisia lisää vaan, toivoo Joel Ikonen.

Musiikkiesityksissä oppilaiden lahjakkuus näkyi. Yksi mieleisistä esityksistä oli hittikappale Pink Floydilta.

- Another brick in the wall on aika hauska biisi, ja sitä oli kiva yhdessä laulaa, sanoo Sanni Varis.