Espanjan ministerit harmistuivat Hollanden puheista

Pääministeri ja valtiovarainministeri kuittasivat Ranskan tuoreen presidentin kommentit tietämättömyydeksi, kun Hollande spekuloi espanjalaispankkien tarvitsevan muiden maiden apua.

Espanjan hallitus torjuu Ranskan presidentin puheita espanjalaispankkien avuntarpeesta. Presidentti Francois Hollande arveli perjantaina, että huolia nostattavat Espanjan pankit tarvitsisivat eurooppalaiste pelastusrahaa.

Sekä Espanjan pääministeri Mariano Rajoy että valtiovarainministeri Luis de Guindos vakuuttavat pelkoa turhaksi.

- Hän luultavasti tuntee Ranskan pankkisektorin paremmin kuin Espanjan, muotoili de Guindos maanantaina.

Myös pääministeri Rajoy kommentoi viikonloppuna, ettei Hollande tiedä Espanjan pankeista. Hollande oli Washingtonissa vierailessaan arvellut toimittajille, että Espanjan pankkeja olisi hyvä pönkittää ja että se pitäisi luultavasti toteuttaa muiden Euroopan maiden varoin.

Espanjaa puhuttaa erityisesti valtion syliin ajautunut Bankia, joka tarvitsee valtiovarainministerin mukaan ainakin seitsemän miljardin euron piristysruiskeen. Raha tulee de Guindosin mukaan kuitenkin omasta erityisestä pankkitukirahastosta, eikä eurooppalaista apua tarvittaisi.

Bankia on espanjalaispankeista kaikkein altistunein kiinteistökuplan tuomille ongelmille.

De Guindos myös lupasi, että Espanja pääsee alijäämätavoitteeseensa lipeämisestä huolimatta. Perjantaina hallitus joutui korjaamaan alijäämätietoa viime vuodelta 8,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Aiemmin Espanja oli sanonut osuudeksi 8,5 prosenttia.

Alijäämäsuhde saisi EU-sopimuksen mukaan olla korkeintaan kolme prosenttia.