Allergiasesonki on täällä taas

Apteekeista löytyy lääkkeettömiäkin vaihtoehtoja tukkoiseen oloon.

Allergialääkkeet
Apteekkari Tuula Herva tarkastelee allergialääkepakkauksia
Yle / Kati Siponmaa

Lehtipuiden kukinta on käynnistänyt allergiasesongin myös Meri-Lapissa. Apteekkari Tuula Herva Keminmaan apteekista kertoo, että allergialääkkeitä alettiin tänä keväänä kysellä jo aiempia vuosia varhaisemmin.

- Antihistamiinivalmisteita alkoi mennä jo huhtikuussa, vaikka lumi oli vielä maassa. Ilmeisesti ilmavirtauksien mukana tuli allergiaa aiheuttavia siitepölyjä, toteaa Herva.

Touko-kesäkuu on Hervan mukaan vilkkainta aikaa allergialääkkeiden kysynnässä.

Kyllä tämä alkukesä on varmaan pahin.

Tuula Herva

- Lehtipuiden siitepöly kiusaa nyt, keskikesällä heinä ja loppukesästä pujo, mutta kyllä tämä alkukesä on varmaan pahin.

Huikea hintahaitari

Suurin kysyntä on yleisoireisiin purevilla antihistamiinitableteilla sekä erilaisilla silmien ja nenän toimintaa auttavilla tipoilla.

Varsinaisissa allergialääkkeissä hintahaitari on suuri.

- Eniten menevistä reseptivapaista antihistamiineista esimerkiksi kolmenkymmenen kappaleen pakkauksissa hinta vaihtelee 9 ja16 euron välillä.

Hervan mukaan kuluttajat haluavat yleensä edullisemman rinnakkaistuotteen allergialääkkeistäkin.

Sarvikuonolla suolavettä nenään

Lääkkeiden lisäksi apteekista löytyy muutakin helpotusta tukkoiseen oloon.

- Esimerkiksi nenänhuuhtelukannu, joita on useita malleja, on sellainen lääkkeetön vaihtoehto.

Tänä keväänä koivun siitepölystä on voinut saada allergisia oireita sellaisetkin, jotka eivät tavallisesti ole oirehtineet. Herva sanoo, että jos oireet eivät ole kovin voimakkaat, niin niiden kanssa voi tulla toimeen lääkkeittäkin. Joskus oireet voivat mennä itsestäänkin ohi.

- Jos alkaa olla ihan hengenahdistustakin, niin kannattaa hakeutua hoitoon ja lasten kohdalla allergia-asiat hoidetaan aina lääkärin kautta, sillä allergialääkkeissä on useimmiten alaikärajat, huomauttaa Herva.