1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kaupunkilaiset teatterista: "Liian modernia"

Lappeenrannan kaupunginteatterissa on käynyt katsojakato. Kevään katsojaluvut ovat ennätysalhaiset. Teatterin viime vuosien ohjelmisto saa gallupeissa kaupunkilaisilta tylyn tuomion: näytelmät ovat liian moderneja ja outoja.

teatteritaide
Kristiina K  näytelmässä Ilona Pukkila ja Pauliina Palo
YLE

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään katsojaluvut ovat ennätysalhaiset. Suuren näyttämön 50 esityksessä oli keskimäärin vain noin sata katsojaa per esitys. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lähes kolme neljäsosaa salista oli tyhjänä kaikissa näytöksissä.

Ohjelmisto saa kansalaisilta kovaa kritiikkiä.

- Olen viimeeksi käynyt katsomassa Hevosen tarinan ja Kuningatar K-näytelmän. Ne olivat omituisia, liian moderneja. Pari vuotta sitten ollut Punainen viivakin oli aivan kummallinen. Syksyllä ensi-iltaan tulevan Myrskyluodon Maijan aion mennä katsomaan.

- Olen teatterin ystävä, mutta en Lappeenrannan kaupunginteatterin. Käyn teatterissa Kotkassa, Imatralla, Mikkelissä, Helsingissä ja Kuopiossa. Esimerkkinä kerrottakoon, että kävin katsomassa Hevosen tarina -näytelmän Kouvolassa, ja täällä Lappeenrannassa kaikki meni siinä esityksessä pieleen.

Elämä on muutenkin tarpeeksi raskasta, näytelmien tulee olla pääasiassa viihdyttäviä.

Etelä-Karjalan Radion kuuntelija

- Teatterissa tulisi olla viihdyttäviä kansan näytelmiä, ei niitä taiteellisia ja raskaita näytelmiä jaksa katsoa. Elämä on muutenkin tarpeeksi raskasta, näytelmien tulee olla pääasiassa viihdyttäviä.

Kaikki eivät halua viihdettä

Parhaiten kaupunginteatterin suuren näyttämön esityksistä veti Kultalampi-näytös, jossa kolmannes paikoista saatiin täyteen. Surkeista luvuista huolimatta teatterilla on myös ystävänsä.

- Olen katsonut lähes kaikki Lappeenrannan kaupunginteatterin näytelmät ja käyn myös muissa teattereissa. Olen Lappeenrannassa arvostanut sitä, että nämä näytelmät panevat ajattelemaan. Viihdettä tulee televisiosta monelta kanavalta. Ehkäpä viihde kouluttaa ihmisiä sellaiseen viihteeseen, että teatterissa on vaikea viihtyä.

Nuoriso ei löydä tietään teatterille

Maanantaina Lappeenrannasta tavoitetut nuoret eivät ole tuttuja teatterin kanssa. Syynä on etäinen ohjelmisto.

- Edellisen kerran olen käynyt teatterissa joskus ala-asteella. Syy on se, ettei ole kiinnostavia näytöksiä, komedia kiinnostaisi. Äiti viihtyy kaupunginteatterissa, mutta en usko, että minä viihtyisin.

_- Minäkin olen edellisen kerran käynyt teatterissa ala-asteella. Menen mieluummin elokuviin, siellä tarjonta on kevyempää ja viihteellisempää. _

Lue seuraavaksi