Erityisoppilaiden huomioimisesta kiitosta lahtelaiskoululle

Liipola-Kaikuharjun koulu sai Opetusalan ammattijärjestön kunniamaininnan Vuoden koulu -kilpailussa. Kiitosta tuli siitä, että koulussa on satsattu kielellisistä kehityshäiriöistä kärsivien lasten ja maahanmuuttajien opetukseen.

Lahtelainen Liipola-Kaikuharjun koulu juhlisti Opetusalan ammattijärjestöltä saamaansa kunniamainintaa maanantaina parakeissa. Koulukiinteistö sai aiemmin tänä vuonna purkutuomion.

Opetuksen laatuun ja pitkään koulussa tehtyyn, erityislapsia huomioivaan työhön opetustilojen vaihtuminen ei ole kuitenkaan vaikuttanut. OAJ antoikin Liipola-Kaikuharjulle kiitoksensa työstä erityisoppilaiden kanssa. Koulussa kun on tehty pitkään työtä maahanmuuttajataustaisten, kuulovammaisten ja dysfasia-lasten kanssa.

- Suomessa on paljon kouluja, joissa huomioidaan erityisryhmiä, mutta täällä on oltu uranuurtajia, OAJ:n Jyrki Rosti sanoo.

Erityisopetus hajalleen

Sitten, kun Liipola-Kaikuharjun koulu saa aikoinaan uudet tilat, myös opetusta järjestellään uudelleen. Uudessa yksikössä henkilöstön määrä pienenee kolmasosaan nykyisestä 60:sta. Rehtori Maritta Turusen mukaan on mahdollista, että erityisopetus hajaantuu ja esimerkiksi dysfasia-lasten opetus siirtyy muualle.

- On kysymysmerkki, mitä saamme vietyä mukanamme.  Kaikille erityisluokille ei ole uudessa koulussa tilaa.

Samalla, kun OAJ:n Jyrki Ojala kiittelee koulua tähänastisesta työstä erityislasten hyväksi, hän on huolissaan jatkosta.

- Ehkä tämä herättelee kaupungin päättäjiä. Onko oikea ratkaisu, että vuosikymmenten pedagoginen rakentamistyö heitetään kerralla hukkaan? Voisin kuvitella, että dysfasia-lasten opetus heikkenee Lahdessa, Ojala pelkää.