1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nenänpään kärähtäminen voi tuottaa ihosyövän yllättävään paikkaan

Iho pitää suojata haitalliselta uv-säteilyltä kauttaaltaan. Ahkerasta rasvauksesta ei ole hyötyä, jos pienikin alue pääsee punoittamaan.

Terveys
auringonottaja
Yle

Iho reagoi auringon ultraviolettisäteilyyn kokonaisuutena. Jos pieni ihoalue pääsee palamaan, voi ihosyöpä ilmestyä yllättäväänkin paikkaan.

- Iho on yksi kokonainen elin. Jos esimerkiksi jalkapöytää ei ole rasvannut, niin sen palaminen voi antaa iholle signaalin, joka sairastuttaa ihon jostakin muusta kohtaa, toteaa Satakunnan syöpäyhdistyksen syöpäsairaanhoitaja Päivi Riekkinen.

TYKSin Ihoklinikan osastonylilääkäri Leena Koulun mukaan syövän ilmestyminen johtuu ihon immuunijärjestelmän pettämisestä.

- Jos iho altistuu esimerkiksi auringonpolttaman verran uv-säteille, niin koko ihon puolustuskyky vähenee. Jos jossakin muualla ihossa on vaurioitunut solu, niin elimistö ei pysty taistelemaan solumuutosta vastaan ja mahdollinen syöpä pääsee muodostumaan, Koulu toteaa.

Palaminen voi antaa iholle signaalin, joka sairastuttaa sen jostain muusta kohtaa.

Suojavaatteet luovat liiallisen turvallisuudentunteen

Syöpäsairaanhoitaja Päivi Riekkisen mukaan erityisen tarkka kannattaa olla herkkien ihoalueiden suojaamisessa. Esimerkiksi kämmenet, jalkapöydät ja nenänpää jäävät usein rasvaamatta tai ne eivät saa suojaa vaatetuksesta.

- Auringonsuojavoiteiden ja erityisten uv-suojavaatteiden suhteen tuudittaudutaan helposti liialliseen turvallisuudentunteeseen. Suojavaatteita voi käyttää täydentävinä keinoina, mutta on muistettava, että ne suojaavat vain osan vartalosta.

Malttia auringossa oleskeluun

Riekkisen mukaan ohut puuvillapaita estää noin 90 prosenttia haitallisista uv-säteistä. Erityiskäsitellyillä vaatteilla suoja voi olla kattavampi, mutta niihinkin kannattaa Riekkisen mukaan suhtautua terveellä maalaisjärjellä.

- En usko, että niiden tehosta on vielä riittävästi tutkimustietoa tai näyttöä. Mutta jos esimerkiksi lapsi oleskelee pidempiä aikoja auringossa, niin itsekin voisin sellaisia lapsellani käyttää. Paras suojahan on varjo ja siestan aika. Eli kello 11-15 välillä vältetään yli puolet vuorokauden haitallisista säteistä, Riekkinen muistuttaa.