Ilmaista apua energia-aprikointiin

Puu,öljy, sähkö, kalliolämpö, aurinkoenergia? Omakotiasukas joutuu pähkäilemään yhä useammin, kuinka huushollinsä lämmittää. Nyt apua alkaa löytyä jo maakunnalliseltakin tasolta.

energia
Kuvassa maalämmön ohjausyksikön näyttö.
Pakkanen ulkona. Maalämpö sisällä pirtissä.Juha Peltoperä / Yle

Keski-Pohjanmaalla on käynnistymässä laaja alueellinen ja maksuton energianeuvonta.

Palvelusta vastaa Kokkolan seudun energiatoimisto, se koskee Kokkolan seutukunnan lisäksi Pietarsaaren seutua, Kalajokea, Sieviä ja Reisjärveä. Puolueetonta neuvontaa saa puhelimitse, sähköpostilla ja netin välityksellä. Lisäksi alueella järjestetään erilaisia tapahtumia.

Kokkolassa neuvonnasta on jo kokemusta. Projektipäällikkö Tapio Härkösen mukaan eniten ihmisiä askarruttavat erilaiset lämmitysvaihtoehdot.

- Jos asutaan kevyellä polttoöljyllä lämpiävässä talossa, useimmin kysytään lämmitysvaihtoehdoista. Me voimme kertoa, kuinka lämmityskuluja voidaan laskea ja päästä edullisimpaan lämmitystapaan.

- Ja jos me emme osaa suoraan vastata, hankimme niihin vastauksen oman verkostomme kautta, sanoo projektipäällikkö Tapio Härkönen.

Toiminta on osa energianeuvontaa hoitavan Motiva (siirryt toiseen palveluun) osakeyhtiön valtakunnallista järjestelmää. Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa hanketta yli 400 000 eurolla. Motiva on valtion omistama yhtiö, joka neuvoo energian ja materiaalien tehokkaaseen käyttöön.