Mount Everestillä surmansa saaneiden määrä nousi neljään

Viranomaiset ovat alkaneet vaatia rajoituksia yhtäaikaa huipulle kiipeävien määrään. Kuolemanvyöhykkeeksi kutsutulla vuorenseinämällä oli ruuhkaa viikonvaihteessa.

Ulkomaat

Mount Everestillä Nepalissa viikonvaihteessa surmansa saaneiden vuorikiipeilijöiden määrä on noussut neljään.

Viranomaiset kertovat kiipeilijöiden nähneen vuorella neljännen ruumiin, joka kuului kadoksissa olleelle kiinalaiselle kiipeilijälle. Muut kuolonuhrit olivat Saksasta, Kanadasta ja Etelä-Koreasta.

He kuolivat sunnuntaina, kun he olivat palaamassa Mount Everestin huipulta. Syyksi on epäilty väsymystä ja vuoristotautia, joka syntyy liian nopeasta kiipeämisestä. Tauti tunnetaan nykyisin hyvin, mutta silti siihen kuolee Nepalissa vuosittain muutama kiipeilijä.

Kadoksissa ollut nepalilainen sherpa-opas on löytänyt tiensä turvallisesti perusleiriin. Viranomaisten mukaan sherpa joutui erilleen ryhmästä, eikä hänellä ollut viestintävälineitä.

Vuorella oli liikaa liikennettä.

Gyandendra Shrestha

Kuolemantapaukset ovat herättäneet keskustelua vuoren korkeimman huipun ruuhkaisuudesta.

- Vuorella oli liikaa liikennettä lauantaina. Monet kiipeilijät joutuivat odottamaan korkeissa olosuhteissa liian pitkään huipulle kiipeämistä, nepalilaisvirkamies Gyandendra Shrestha sanoo.

Monet kiipeilijät olivat odottaneet huipun lähistöllä useita päiviä sään paranemista. Sää oli kirkas ensimmäistä kertaa tällä kiipeilykaudella perjantaina ja lauantaina.

Viimeisen leirin yläpuolella olevaa aluetta kutsutaan kuolemanvyöhykkeeksi rinteen jyrkkyyden ja jäisyyden, sekä alhaisen happitason takia.

Jotkut kiipeilijät sanovat, että vuori on muuttunut aiempaa vaarallisemmaksi, mahdollisesti ilmaston lämpenemisen takia.

Lähteet: AP, AFP