Tyrannosaurus Rexin serkun huutokauppa herätti riidan

Yhdysvaltalainen huutokauppakamari myi maanantaina harvinaisen lihansyöjäsauruksen luurangon. Tutkijoiden mukaan se voi olla peräisin vain Mongoliasta, jonka laki kieltää fossiilien viennin.

Ulkomaat

Epätavallisen dinosaurusfossiilin myynti huutokaupassa tuntemattomalle ostajalle suututtaa Mongolian presidenttiä. Tarbosaurus Bataarin luuranko vietiin lain vastaisesti Mongoliasta, sanoo presidentti Elbegdorj Tsakhia, joka yritti estää huutokaupan. Myös tutkijat arvostelevat kauppaa ja ovat huolissaan fossiilien ryöstelystä.

Luurangon noin 800 000 eurolla myyneen yhdysvaltalaisen huutokauppakamarin mukaan kauppa on laillinen, koska maahantuonti ei rikkonut Yhdysvaltain lakeja. Yhtiön ei ole ilmoittanut löytöalueeksi Mongoliaa, vaan ainoastaan Keski-Aasian. Myöskään löydön myyjää ei ole paljastettu.

Tarbosaurus Bataar oli Tyrannosaurus Rexin aasialainen serkku. New Yorkissa huutokaupattu 2,4 metrin korkuinen ja 7,3 metrin pituinen yksilö on kestänyt aikaa poikkeuksellisen hyvin, sillä siitä on löytynyt 75 prosenttia. Kaupan poikkeuksellisuutta lisää myös se, että lihansyöjäsauruksia löytyy vähemmän kuin kasvinsyöjäsauruksia, ja julkiseen myyntiin niitä tulee todella harvoin.

Tutkijat suomivat salakauppaa

Mongolia kielsi fossiilien viennin 50 vuotta sitten. Salakaivauksia ja -kauppaa laki ei kuitenkaan ole pystynyt lopettamaan, kertoo Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon johtaja Mark Norell, jonka johtamilta mongolialaiskaivauksilta on kadonnut löytöjä ryöstelijöiden mukaan.

New Scientist -lehden siteeraamassa avoimessa kirjeessään paleontologeille Norell sanoo, että nyt myyty luuranko on kiistatta peräisin Mongoliasta, koska Tarbosaurus Bataarin fossiileja ei ole koskaan löydetty mistään muualta.

Myös selkärangallisia muinaiseläimiä tutkivien paleontologien kansainvälinen yhdistys arvostelee kauppaa. Society of Vertebrate Paleontology -yhdistyksen ruotsalainen puheenjohtaja Lars Werdelin sanoo Dagens Nyheter -lehdessä, että laiton myynti ja ottaminen omaan kokoelmaan ovat ryöstöön tai eläinten salametsästykseen verrattava teko.

Maanantainen kauppa ei ole vielä täysin lukkoon lyöty, sillä ostaja on asettanut sen viimeiseksi ehdoksi oikeuden siunauksen, kertoo The Huffington Post -uutissivusto.